Leedu parlament keelas mittekodanike kuulumise erakondadesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu pass
Leedu pass Foto: Postimees.ee

Leedu seim keelas mittekodanike kuulumise erakondadesse, ehkki Euroopa Komisjon on Vilniust sellesisulise otsuse vastu hoiatanud.

Justiitsministeeriumi eelnõu, mis andnuks alaliselt Leedus elavatele Euroopa Liidu (EL) kodanikele õiguse astuda kohalikesse erakondadesse, ei leidnud parlamendis toetust ning saadeti paranduste tegemiseks tagasi. Eelnõu vastu hääletas 141 parlamendiliikmest 36, poolt 19 ning hääletamast hoidus 20.

Eelnõu koostati vastuseks komisjoni hoiatusele, mille kohaselt erakondade asutamist ja liikmesust vaid Leedu kodanikele reserveeriv eelnõupunkt võib olla vastuolus ühenduse standardiga, mis lubab ELi kodanikel kandideerida Euroopa Parlamendi ning kohalike omavalitsuste valimistel.

Samal ajal näeb Leedu seadus ette, et erakondi võivad asutada ainult 18-aastased või vanemad Leedu kodanikud, kellel on ka õigus erakonda kuuluda.

Leedu saadiku kohale Euroopa Parlamendis võivad kandideerida 21-aastased või vanemad Leedu või teiste ELi liikmesriikide kodanikud, kes ei kandideeri samadel valimistel ühegi teise liikmesriigi saadiku kohale.

Kohalike omavalitsuste valimistel võivad kandideerida 20-aastased või vanemad isikud, kes elavad alaliselt omavalitsuse territooriumil. Kandideerida võivad ka teiste riikide kodanikud, kellel on Leedu elamisluba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles