Ilves: Leedu vajab Euroopa Liidu tuge

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Aarne Mäe / Virumaa Teataja

President Toomas Hendrik Ilves ütles Poolas Krakowis kohtumisel Poola presidendi Bronisław Komorowskiga, et Venemaa kaubandussanktsioonide surve alla sattunud Leedu vajab praegu Euroopa Liidu tuge.

Ilvese sõnul on Leedu sattunud vastamisi kaubanduslike sanktsioonidega põhjusel, et riik toetab veendunult Euroopa Liidu idapartnerluspoliitikat.

«Nii vajab ka Leedu – kes on pealegi praegu Euroopa Liidu eesistuja - meie kõigi tuge,» ütles president Ilves.

Ilvese sõnul on oluline, et Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumisel tänavu novembris Vilniuses allkirjastatakse assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleping Ukrainaga ning parafeeritakse see Moldova ja Gruusiaga. «Eesti ja Poola on sarnasel seisukohal Ukrainale, Moldovale ja Gruusiale pakutavate lepingute sõlmimiseks Vilniuses toimuval tippkohtumisel,» märkis ta.

President lisas, et Euroopa Liidu idapartneritel peab olema õigus ise otsustada, millist tulevikku nad endale soovivad ja millistesse ühendustesse pürgivad. «Majanduslikud väljapressimised ja ähvardamised ning poliitiline surve liituda Euraasia tolliliiduga, mida need riigid praegu kogevad, on lubamatu. Neid arenguid tuleb lähikuudel eriti tähelepanelikult jälgida,» rõhutas Eesti riigipea.

Arraiolose grupi kogunemisel Krakówis osalevad Poola presidendi Bronisław Komorowski kutsel Bulgaaria president Rosen Plevneliev, Itaalia president Giorgio Napolitano, Läti president Andris Bērziņš, Saksamaa president Joachim Gauck, Soome president Sauli Niinistö ja Portugali president Aníbal Cavaco Silva.

Arraiolose grupi nime all tuntakse 2003. aastal alguse saanud mitteformaalsete kohtumiste seeriat, kuhu on kutsutud riigipead, kes oma maade põhiseadust järgides ei osale Euroopa Liidu Ülemkogu istungitel. Grupi seekordsel kohtumisel keskendutakse peamiselt Euroopa Liidu idapartnerlusele ja Atlandi-ülestele suhetele.

Tagasi Eestisse jõuab president Ilves täna hilisõhtul, teatas presidendi kantselei pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles