Liibüa peaminister rööviti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ali Zeidan
Ali Zeidan Foto: SCANPIX

Relvastatud isikud röövisid täna ühest Liibüa pealinna Tripoli hotellist peaminister Ali Zeidani, teatas valitsus.

«Arvatavad endised mässulised võtsid neljapäeval üleminekuvalitsuse juhi, Ali Zeidani kinni ja põgenesid temaga teadmata suunas,» ütles Liibüa valitsus oma veebilehele riputatud avalduses.

Valitsusametniku sõnul rööviti lisaks Zeidanile ka tema kaks turvameest, keda peksti, kuid kes lasti hiljem vabadusse.

Peaministri büroo allikas täpsustas, et Zeidan rööviti Corinthia hotellist.

Valitsuse avalduses öeldi, et peaministri röövis kahtlustatakse kahte kodusõjas diktaator Muammar Gaddafi vastu võidelnud rühmitust - Liibüa Revolutsionääride Operatiivrakukest ja Kuritegevusvastase Võitluse Brigaadi. Need rühmitused peaksid alluma kaitse- ja siseministeeriumile, kuid kontroll nende üle on näiline.

Valitsuse avalduse kohaselt tegelevad olukorra lahendamisega valitsuskabinet ja Liibüa rahvuskongress. Valitsus kogunes neljapäeva hommikul asepeaministri Abdel-Samal al-Qadi juhtimisel kriisiistungile.

Kuritegevusevastase võitluse brigaadi esindaja Abdel-Moneim al-Hour ütles AP-le, et Zeidan vahistati süüdistatuna korruptsioonis ja rahvusliku julgeoleku kahjustamises.

Zeidani «kinnipidamisest» teatas ka rühmitus Liibüa Revolutsionääride Operatiivrakuke, mis on otsustavalt tauninud Al-Qaeda ühe juhtliikme Abu Anas al-Libi kinnivõtmist USA eriüksuse operatsiooni käigus ja süüdistanud selles Zeidani valitsust.

Põhimõtteliselt kaitse- ja siseministeeriumile alluma pidav rühmitus ütles Facebookis, et Zeidan peeti kinni «prokuröri korraldusel» riiki ja tema julgeolekut kahjustavate kuritegude ja rikkumiste eest.

Liibüa valitsus ütles omakorda Facebookis, et ministrid ei tea midagi peaministri puutumatuse tühistamisest ega vahistamiskäsust.

Prokuratuuri teatel ei ole nemad peaministri vahistamiseks määrust väljastanud.
Valitsusjuht rööviti viis päeva pärast seda, kui USA eriüksus võttis Tripolis kinni terrorivõrgustiku Al-Qaeda ühe juhtliikme Abu Anas al-Libi, keda süüdistatakse 1998. aastal Ühendriikide saatkondadele Kenyas ja Tansaanias korraldatud pommirünnakute kavandamises.

Revolutsionääride Operatiivrakuke ütles teisipäeval Libi kinnivõtmise pärast pahameelt väljendades, et on andnud oma võitlejatele käsu «kinni püüda ja välja saata kõik riigis ebaseaduslikult viibivad välismaalased».

Rühmituse teatel ollakse «julgeolekuolukorra halvenemise ja riigi suveräänsust kahjustava välisriikide luuretegevuse» tõttu kõrgendatud valmiduses.

USA välisministrit John Kerryt Bruneis saatev pressiesindaja Jennifer Psaki ütles, et Washington püüab toimunu kohta rohkem teavet hankida. «Me uurime neid teateid ja oleme tihedas ühenduses kõrgete USA ja Liibüa ametiisikutega koha peal.»

«Me püüame rohkem üksikasju teada saada. Meie Tripoli saatkonna personal ei ole ohus,» kinnitas ta.

Teisipäeval kutsus Zeidan lääneriike aitama panna piir mässuliste tegevusele riigis, edastas BBC. Briti rahvusringhäälingu teatel ütles Zeidan neile antud usutluses, et Liibüat kasutatakse
«relvalaona» kogu Põhja-Aafrika jaoks.

Möödunud kuul kutsus Zeidan Suurbritanniat külastades Londonit aitama võtta kontrolli alla ja viia riigist välja seal kodusõja järel suures koguses leiduvaid relvi, vahendas BBC.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles