Paet: surmanuhtlus ei sobi meie sajandisse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti ühines täna, rahvusvahelisel surmanuhtluse vastasel päeval Euroopa Nõukogu välisministrite ühisdeklaratsiooniga surmanuhtluse kaotamiseks.

Välisministrid mõistavad deklaratsiooniga hukka surmanuhtluse kasutamise ning kutsuvad riike sellest loobuma. «Surmanuhtluse kasutamine ei sobi karistusena meie sajandisse,» märkis välisminister Paet, kelle sõnul puudub sel ka positiivne preventiivne mõju kuritegude ärahoidmiseks.

Praegu kasutab surmanuhtlust 50 riiki, ehkki veel 20 aasta eest oli see arv pea kaks korda suurem. Surmanuhtluse kaotamine paljudes Ameerika, Aafrika ja Aasia riikides kinnitab selle võitluse ülemaailmset olemust ning vajadust tugevaks poliitiliseks signaaliks, teatas välisministeerium.

Deklaratsiooniga ühinenud välisministrid kutsuvad kõiki Euroopa Nõukogu liikmeid, kes ei ole Euroopa inimõiguste konventsiooni surmanuhtlust keelustava protokolli ratifitseerinud, sellega liituma. Samuti kutsuvad ministrid Valgevenet kui ainsat Euroopa riiki, kus kohaldatakse surmanuhtlust, astuma samme selle kaotamiseks.

Euroopa Nõukogu välisministrite ühisdeklaratsiooni algatasid Austria, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Liechtenstein ja Šveits ning sellega on ühinenud ka Albaania, Andorra, Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Bulgaaria, Eesti, Hispaania, Holland, Horvaatia, Iirimaa, Island, Kreeka, Küpros, Leedu, Luksemburg, Läti,  Makedoonia, Malta, Moldova, Monaco, Montenegro, Norra, Portugal, Rootsi, Rumeenia, San Marino, Serbia, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Suurbritannia, Taani, Türgi, Tšehhi, Ukraina ning Ungari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles