Asjatundja: Peruu narkoveo laadseid pakkumisi tehakse tüdrukutele küll ja küll

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirle Blumberg.
Sirle Blumberg. Foto: Peeter Langovits

Inimkaubanduse ohvreid abistava MTÜ Living for Tomorrow spetsialist Sirle Blumberg ei pea Peruus Eesti tüdrukutega juhtunud narkoveo lugu üllatavaks ja arvab, et selliseid pakkumisi tehakse meil palju.

«See juhtum tundub üpris klassikaline ja tüüpiline ja võiks isegi öelda, et see ei pannud mind ausalt öeldes väga imestamagi – see, et eestlased kuskil niimoodi vahele jäävad. Ma arvan, et selliseid pakkumisi siin Eestis tehakse küll ja küll tüdrukutele,» rääkis Blumberg.

Pakkumised internetis ja ööklubis

Ta kirjeldas, et pakkumine tööks, mis lõppeb narkoveo või inimkaubandusega, tehakse tavaliselt Eestis, olgu siis interneti vahendusel või näiteks ööklubis. Edasi pakutakse, et makstakse kinni lennupiletid või tullakse muul moel tööotsijale vastu.

«Ja miks sellises olukorras inimene ei mõtle, et miks keegi peaks mulle midagi kinni maksma või mida ma pean vastutasuks hiljem tegema – tõenäoliselt see on psühholoogiline inimese mõjutamine ja haavatavuse ära kasutamine,» arvas Blumberg.

Ta märkis, et Eestis ja mujal Euroopas on tööpuudus, mistõttu kergena tunduv rahateenimisvõimalus paneb inimesi ebatavalisel moel käituma ja eriti noored on huvitatud heast elust ning lihtsalt teenitavast rahast.

Blumberg ütles ka, et võib spekuleerida, et tüdrukud ei teadnud, millega end seovad või neid mõjutati. «Piisab väga lihtsatest mõjutusvahenditest – manipulatsioonist, ähvardusest, nii et inimene on pandud sundolukorda ja teeb hirmust teatud asju,» märkis ta.

Oskuslikud manipuleerijad

Asjatundja rääkis, et inimkaubanduse puhul on tüüpiline, et tööpakkumises on palganumbrina kirjas suur summa, aga mingeid erioskusi kandideerijalt ei nõuta.

«Iga kaubitseja või ärakasutaja teab väga hästi, missuguse sihtrühmaga on kõige parem töötada, kes on kõige haavatavam ja allub manipulatsioonile. Ohvri leidmine on väga oskuslik. Ma olen täiesti veendunud selles, et inimesed, kes selles valdkonnas tegutsevad, oskavad väga hästi ja teadlikult välja valida sellist kontingenti, keda annab väga hästi mõjutada,» rääkis asjatundja.

Inimkaubanduse ohvrite nõustamisliinile, mida MTÜ Living for Tomorrow käigus peab, pole Blumbergi sõnul narkomuulaks sattumise teemal infot laekunud. «Kuid ma ei välista üldsegi, et see juhtum võib üles tuua ka selliseid kõnesid,» märkis ta.

«Antud lugu on üpris keeruline ja tõenäoliselt on seal segatud kõik need liigid, võib-olla ka inimkaubandus sealhulgas. See on kahtlemata väga keeruline juhtum politseile uurida. Aga see ei pane mind üldsegi imestama. Need on sellised klassikalised lood, mida võib lugeda näiteks õpikutest, kus on kirjeldatud, missugune võib välja näha inimkaubandus ning kuidas ja millega see seotud on,» tõdes spetsialist.

Peruus tabati eelmisel nädalal Eesti neiud, kes üritasid käsipagasis lennukisse smugeldada kuus kilo kokaiini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles