Tallinna Ülikool saab Konfutsiuse Instituudi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikool.
Tallinna Ülikool. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud sõitis täna Hiinasse, et viia lõpule poolteist aastat kestnud Tallinna Ülikooli Konfutsiuse Instituudi loomise protsess.


Tänaseks on sõlmitud leping Konfutsiuse Instituudi peakorteriga Pekingis ning teisipäeval, 9. märtsil allkirjastab rektor Rein Raud Eesti suursaatkonnas Pekingis koostöölepingu uue partnerülikooli, Guangxi Ülikooliga Nanningis.

Instituudi rajamine on Tallinna Ülikoolile oluline samm, mis tulevikus aitab veelgi edasi arendada hiina keele ja kultuuri õpet, millel on ülikoolis juba pikad traditsioonid. Lisaks kõigi tasemete akadeemilisele õppele hakkab instituut pakkuma Hiinaga seotud kursusi keeleõppest kultuuri ja ühiskonna tundmiseni ka laiemalt, kõigile huvilistele.

Tänu partnerülikoolile Nanningis on Aasia ja Lähis-Ida kultuuriloo Hiina suuna üliõpilastel ja teistelgi tulevikus võimalik minna Hiinasse keelt õppima kergema vaevaga ja odavamalt. Majanduslikult tähendab Konfutsiuse Instituudi loomine ülikoolile seda, et ülikooli panustatud summadele lisandub samas mahus toetus Hiinast, mis kindlasti aitab heal tasemel hoida õppe kvaliteeti ja kindlustab võimalused teha seda vajalikus mahus.

Rektor Rein Raua sõnul on see projekt saanud võimalikuks tänu Haridus- ja Teadusministeeriumi (HTM) toetusele ning EV saatkonna abile Hiinas. «Tegelikult oleme Konfutsiuse Instituutidega juba varemgi teinud palju koostööd - näiteks meie hea partneri Helsingi Ülikooli juures tegutseva instituudiga seovad meid lähedased koostöösidemed ning ka kaugemal Euroopas on hiina keele ja kultuuri uuringute alane koostöö meid tihti teiste Konfutsiuse Instituutidega kokku viinud. Oletan, et tulevikus laieneb see võrgustik veelgi - minu teada on meie instituut hetkel ainus Baltimaades, kuid ka näiteks Vilniuses on sarnase instituudi asutamise plaanid juba üpris kaugele jõudnud ja me loodame ka nendega tihedad sidemed luua,» rääkis Raud.

«Ülikooli sees võtab Konfutsiuse Instituut üle hiina keele ja kultuuri õppe korraldamise rolli ja koostöös Guangxiga arendame tulevikus välja veel uusi õppimisvõimalusi. Näiteks on HTM juba praegu tundnud huvi, kas võiksime hakata koolitama ka hiina keele õpetajaid üldhariduskoolidele - nagu mujal maailmas, nii on ka Eestis juba mitmes koolis võimalik alustada hiina keele õpinguid enne ülikooli minekut ning vajadus suureneb lähitulevikus kindlasti veelgi,» lisas rektor.

Keeleõpe ja iganädalased loengud on vaid üks tahk instituudi programmis. Plaanis on korraldada nii populaarteaduslikke kui ka akadeemilisi õppekavaväliseid loenguid, filmiõhtuid, tähistada Hiina rahvuspühi ja kahtlemata saab peagi Tallinna Ülikoolis teha ka hiina keele standardteste (HSK).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles