Tonga võtab suuna monarhialt demokraatiale

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tonga kuningas George Tupou V
Tonga kuningas George Tupou V Foto: Simon Baker/AP
Okeaanias asuva Tonga kuningas George Tupou V teatas, et loobub absoluutset monarhiat meenutavast valitsemisstiilist, mida tema perekond saareriigis mitmete põlvkondade vältel teostanud on.

Tupou loobub oma rollist päevapoliitikaga seotud otsuste vastuvõtmisel ning teda hakkab juhendama peaminister, kirjutab BBC News.

«Polüneesia ainsa kuningriigi valitseja... loobub vabatahtlikult oma volitustest, et tulla vastu oma rahva demokraatlikele püüdlustele,» kommenteeris kuningakoja esindaja Hon Fielakepa monarhi otsust.

Tonga on üks väheseid riike, mille kuningas otseselt päevapoliitikas osaleb, kuid saareriigi elanikud nõuavad demokraatlikke muutusi. Kuningakoda on juba pikka aega vastavaid reforme läbi viia lubanud, kuid edasiminek on olnud aeglane ning avalikkuse rahulolematus üha suurenenud.

2006. aastal kasvasid Tonga pealinnas Nuku'alofas toimunud demokraatiat propageerivad üritused üle rahutusteks, milles hukkus kaheksa inimest ja mis tingisid Tupou kuningaks kroonimise edasilükkamise.

2006. aastal oma isalt Tupou IV valitsemiskohustused üle võtnud kuningas kroonitakse ametlikult sel reedel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles