Evelyn Sepp: naised on avaliku elu korraldamisel alakaasatud

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp
Evelyn Sepp Foto: Peeter Langovits

Riigikogu liikme Evelyn Sepa sõnul on naiste ja meeste võrdõiguslikkuse küsimuse keskseks teemaks see, kuidas soost sõltumatult arendada ja kasutada kõigi inimeste panust ühiskonnaelu edendamiseks.


«Olgu see siis haridussüsteem, mis peaks aitama kujundada stereotüübivaba suhtumist ja hoiakuid, olgu need siis sellised teadmiseks või oskused, mis võimaldaks ka tüdrukute karjäärivalikuid nendes sektorites, mida tavamõistes ei peeta väga naistesõbralikeks,» sõnas Sepp.



Ta lisas, et otsustustasandi puhul peetakse silmas seda, et olukorras, kus ühiskonnas on laias laastus nii mehi kui naisi umbkaudu võrdselt, on naiste esindatus silmapaistvalt väike. See ei ole aga lihtsalt formaalne fakt, vaid näitab naiste alakaasatust kogu avaliku elu korraldamisesse.



«Ehk siis, kas me nõustume ikka täna tõdemusega, et naiste koht on köök ja kodu ning meestele jäävad muud jahimaad, mis ka laiemat, ühiskondlikku väärtustamist leiavad? Kindlasti mitte.»



Sepa sõnul kannab seega selle valdkonna süvaanalüüs endas eemärki kõrvaldada need takistavad tegurid, mis johtuvad hoiakutest, kultuurist, tavadest ja mis tegelikult ei ole loomulikud ja põhjendatud.



«Millega võiks õigustada fakti, et Eesti naine teenib sama töö eest näiteks kolmandiku vähem kui mees? Või, et tööjõuturu segregatsioon on viinud meid sinna, kus vähemakstud, kuid moraalselt väärtustatud ametites on praktiliselt vaid naised?» küsis Sepp. Samas - sellest sõltub Sepa hinnangul nende majanduslik toimetulek, võimekus ka tegelikkuses realiseerida oma inimõigus- ja muid põhivabadusi. Või et naiste panuse alahindamine väljendub laste vaesuses, mis taastoodab ebavõrdsust ühiskonda.



Sepp nentis, et asjad iseenesest ei muutu ja asi pole ka juhustes. Struktuursete ja püsivate muudatuste esile kutsumiseks on vaja ka reaalseid meetmeid rakendada. «Avaliku elu tasanditel on selliseks kindlasti sookvootide teema, mis oma olemuselt on muidugi vägagi varieeruv, kuid see on selge tasakaalukama olukorra saavutamiseks, mitte eesmärk ise.»

Evelyn Sepp esineb täna ettekandega naisühenduste seminaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles