Süüria tahab tuumaelektrijaama

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto väidetavast Süüria tuumareaktorist.
Foto väidetavast Süüria tuumareaktorist. Foto: SCANPIX

Süüria, mille suhted läänemaailmaga olid 2005. aastal toimunud Liibanoni ekspeaministri Rafiq Hariri mõrva ja terrorismisüüdistuste tõttu äärmiselt pingelised, soovib arendada tsiviilotstarbelist tuumaprogrammi.


Süüria asevälisminister Faisal Mekdad ütles Pariisis toimuval konverentsil, et Iraaniga sõbralikes suhetes olev Damaskus kaalub alternatiivsete energiaallikate, kaasa arvatud tuumaelektrienergia kasutusele võtmist ning loodab selles valdkonnas rahvusvahelisele koostööle, vahendas AFP.

«Me aktsepteerime president Sarkozy arvamust, et rahumeelse tuumaenergia taotlemine ei tohi olla nende väheste riikide monopol, mis seda tehnoloogiat omavad, vaid see peaks olema võrdselt kättesaadav kõikidele riikidele,» kommenteeris Mekad, viidates Prantsuse riigipeale Nicolas Sarkozyle, kes on asunud jõuliselt propageerima tuumaenergiat.

Seejuures jälgib Süüria tegevust ka ÜRO tuumaagentuur, sest väidetavalt ehitas Damaskus Al Kibari salajast tuumareaktorit, milles arvatavalt plaaniti toota tuumarelvade jaoks plutooniumi.

Seejuures avalikustas USA Luure Keskagentuur (CIA) 2008. aastal raporti, mille kohaselt aitas Süürial aatomirelvade tootmiseks kõlbulikku tuumareaktorit luua Põhja-Korea. Mõlemad riigid kuuluvad ka USA niinimetatud musta nimekirja, kuhu kuuluvad terrorismi toetavad maad.

Mullu kurtis Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur (IAEA), et Damaskus keeldus koostööst uurijatega Dair Alzouri piirkonnas, mida 2007. aasta septembris pommitasid ka Iisraeli sõjalennukid. Iisraeli väitel hävitati rünnakus just gaasijahutusega reaktor, kuid Tel Avivi kinnitusel polnud reaktori hävitamise hetkel seal veel plutooniumi tootmiseks vajalikku kütust.

Viimasel aastal on Süüria suhted lääneriikidega aga muutunud paremaks ja USA president Barack Obama nimetas seni USA Iraagi saatkonna juhataja asetäitjana töötanud Robert Fordi suursaadikuks Süüriasse.

USA-l pole olnud selles riigis esindajat juba viis aastat, kuna Liibanoni valitsusjuhi Hariri mõrva seostavad paljud just Damaskusega. Nüüd aga loodab USA, et Süüriast saab vahetalitaja Lähis-Ida rahuprotsessis, mille vahendajaks on just USA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles