USA komandör: NATO ei täida Afganistanis väljaõppe lubadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiral James Stavridis.
Admiral James Stavridis. Foto: AP / Scanpix

NATO liikmesriigid ei ole suutnud täita oma lubadust saata sadu eksperte Afganistani julgeolekujõududele väljaõpet teostama, ütles USA sõjaväe Euroopa väejuhatuse ülem teisipäeval.

Admiral James Stavridise sõnul tahavad Ühendriigid, et allianss saadaks Afganistani 1278 väljaõppeinstruktorit, kuid seni on liikmesriigid pakkunud 541 eksperdi teeneid.

«Täiesti korrektne on öelda, et NATO ei ole täitnud oma lubadust antud ülioluliste instruktorite tagamisel,» ütles Stavridis USA kongressi ülemkojas kuulamisel.

Ta lisas, et Euroopa väejuhatus jätkab koos NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseniga kõikide liikmesriikide külastamist, et täita ettenähtud ekspertide arvu.

Senati relvajõudude komitee esimees Carl Levin märkis, et NATO-riigid ei ole täitnud lubadusi, mis anti detsembris Brüsselis peetud Afganistani teemalisel tippkonverentsil.

«Minu jaoks on peaaegu uskumatu, et me ei suuda NATO liitlasriike panna täitma sedasorti lubadust, mis ei ole kõige ohtlikemate ametikohtade killast,» ütles Michigani osariigi demokraat.

Afganistani armeesse värbamine on väga suur, ent nekruteid ei ole võimalik koheselt suunata põhiväljaõppeprogrammi, kuna on puudus instruktoritest, ütles Levin viitega väljaõppemissiooni juhi kindralleitnant William Caldwelli sõnadele.

«See on täiesti vastuvõetamatu,» ütles Levin.

USA presidendi Barack Obama Afganistani-strateegia üks tähtsamaid osi on väljaõpe. Obama loodab alustada vägede väljaviimisega 2011. aasta keskpaigas, kui järjest enam Afganistani üksusi võtab kontrolli julgeoleku üle oma riigis puhtalt enda kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles