Radovan Karadžić jõudis Hollandisse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bosnia serblaste omaaegne president, genotsiidis süüdistatav Radovan Karadžić viidi täna erilennukiga Hollandisse, kus ta anti kohtupidamiseks üle ÜRO sõjakuritegude tribunalile Haagis.

Karadžićit vedanud lennuk maandus hommikul Rotterdami lennuväljal ning sealt viidi mees helikopteriga edasi Haagi lähedal asuvasse kinnipidamiskeskusesse, vahendas Reuters.

Kuraditosin aastat tagaotsitud mehe rahvusvahelisele kohtule üleandmine toimub vaid mõned tunnid pärast seda, kui Belgradis peeti tema toetuseks massimeeleavaldus, millest võtsid eile õhtul osa tuhanded radikaalsed natsionalistid.

Serbia pealinna tänavatel puhkesid aktsiooni ajal kähmlused ja kokkupõrked, kui agressiivsemad huligaanid hakkasid korda valvavate märulipolitseinike pihta loopima rakette, kive ja prügikaste. Märatsejate vaigistamiseks kasutati pisargaasi. Peaaegu poolsada inimest sai vigastada.

Karadžić toimetati eriteenistuse maasturitest koosneva konvoiga Belgradi kohtuhoonest lennuväljale vaid mõned tunnid hiljem, kella nelja ajal varahommikul.

Reede hilisõhtul kohtule väidetavalt posti teel saadetud apellatsioon väljaandmise tühistamiseks ei olnud eilseks veel kohale jõudnud.

Karadžić astub nüüd juba lähipäevil ÜRO tribunali ette, kus talle loetakse ette süüdistus genotsiidis ja muudes sõjaroimades. Seejärel on mehel aega terve kuu, et neile vastata.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles