IRL rõhub sisetülide asemel valimisvõiduihale

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi Tallinna piirkonna üldkogu 9. märtsil 2010.
IRLi Tallinna piirkonna üldkogu 9. märtsil 2010. Foto: Mihkel Maripuu

Eilne Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tallinna üldkogu tõi rahvusraamatukogu saali pungil täis erakondlasi, kellele erakonna juhid maalisid pilti võitlusvalmis ja ühtsest jõust.



«Kuigi ajakirjandus kirjutab, et meil on tüli taevani, on siin hoopis rahvast taevani,» pidi tõdema IRLi esimees Mart Laar. Üle kahe aasta toimunud IRLi Tallinna piirkonna juhtide valimistega koosolek tõi tema sõnul eile kokku rohkem inimesi, kui koguneb mõne teise erakonna üle-eestilisel suurkogul.



Enne eilset Tallinna isamaalaste ja respublikaanide kogunemist tekitas elevust riigikogu liikme Andres Herkeli parteikaaslastele saadetud kiri, mis kutsus üles pealinna parteiliikmeid üldkogul osalema.



«Endise Tallinna piirkonna esimehena ei saa ma olla rahul hoolimatuse ja ebakorrektsusega, mis on iseloomustanud erakonna juhtimist Tallinnas,» teatas Herkel. Ta juhtis tähelepanu, et üldkogu toimub pool aastat pärast põhikirjas sätestatud tärminit ning et ei üldkogu ega ka erakonna hiljutise suurkogu eel pole liikmete vastuvõtmisel järgitud põhikirja ja muid kehtivaid reegleid.



Parimat tulemust tegema


Vastates erakonnaliikmete küsimusele, kas kirja ajendiks olid kunagise Isamaaliidu ja Res Publica vastuolud, kinnitas Herkel samas, et eeskätt on tegu nõudlikkusega erakonna organisatsioonikultuuri suhtes.



IRLi Tallinna piirkonda on üle kahe aasta juhtinud praegune regionaalminister Siim-Valmar Kiisler, kes ütles oma ettekandes üldkogul hoopis, et tegemist on kindlasti olnud erakonna kõige tegusama piirkonnajuhatusega.



Laar lükkas ühtlasi tagasi meedias kõlanud väited, et tema esinemine ühe Herkeli kirja põhimõtete toetajana tähendab erakonna regionaalministrile sisuliselt umbusalduse avaldamist.



«Siim-Valmar Kiisler on teinud regionaalministrina head tööd – ärgu tulgu keegi ütlema ja ajakirjanduses jamasid ajama,» pahandas IRLi esimees.


Laari sõnul läheb IRL edasi kõik koos ühise meeskonnana, kes on näidanud, et suudab nii koos tegutseda kui koos võidelda ja erakonna programmi ellu viia.



«Kui suudame seda teha, siis läheme valimistel tegema erakonna kõigi aegade parimat tulemust!» oli ta optimistlik.



Vähemalt vajaduse osas võita järgmised riigikogu valimised näib üksmeel nii endise Isamaaliidu nn kampsunite tiiva kui omaaegse Res Publica «äraostmatute» leeri vahel olevat saabunud, sest üldkogul levitatud Kiisleri, Toomas Tõniste, Urmas Reinsalu ja Ken-Marti Vaheri üleskutse on pealkirjastatud just «Ühine eesmärk – valimisvõit 2011».



Vaher saamas peasekretäriks


Kiisler märkis üleskutse tekstis, et selle eelduseks on valimistel parim tulemus Tallinna valimisringkondades.



Eile valisid IRLi Tallinna piirkonna liikmed ka piirkonna uue 15-liikmelise juhatuse ning esindajad partei volikogusse. Hääletus lõppes kell kaheksa õhtul ja seejärel asuti hääli lugema. Tallinna piirkonna uut esimeest eile aga ei valitud – selle otsustab kokku tulev uus IRLi Tallinna juhatus.



Täna koguneb IRLi üleriigiline juhatus, et arutada erakonnale uue peasekretäri leidmist. Mitteametlikel andmetel esitab Laar kandidaadiks kunagise Res Publica peasekretäri, riigikogu õiguskomisjoni esimehe Ken-Marti Vaheri. Viimane ei soovinud eile õhtul oma kandideerimist avalikult kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles