Mari Kalkun: lapsevanemad vajavad ka õpetust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kalkun (vasakul) ja Anniki Tikerpuu sotsiaalministeeriumist seisavad laste heaolu eest.
Mari Kalkun (vasakul) ja Anniki Tikerpuu sotsiaalministeeriumist seisavad laste heaolu eest. Foto: Sten Roosvald/Sotsiaalministeerium

Sotsiaalministeerium tahab lisaks lastekaitse seaduse täiendamisele ka vanemaõpet juurutada.

Sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna juhataja Mari Kalkun ütles Kuku raadio saates «Päevapilk», et ministeerium on vanemaõppe teemaga viimastel aastatel
intensiivselt tegelenud ja kohtunud sellega seoses ka kolmanda sektori organisatsioonidega.

Kalkuni sõnul arvavad paljud inimesed, et vanemaks olemist ei saa õppida ja iga inimene peab ise hakkama saama. Tema arvates aga ei pea lapsevanemad kõike teadma ja oskama ning riik peaks pakkuma neile võimalust oma vanemlikke oskusi täiendada.

Vanemaõpe on lahendatud erinevates riikides erinevalt. Näiteks Norras saab iga paar pärast esimese lapse sündi paarisuhte koolituse, Taanis läbitakse see abiellumise järel.

Soomes on levinud abielulaagrid. Väga põhjalikult on teema ette võtnud Suurbritannia, kus kohalikes omavalitsustes töötab spetsialist, kes noortele tasuta kursuseid pakub.

Kalkuni kinnitusel on laste ja perede arengukava koostamisel ning juba käivad ka läbirääkimised erinevate ministeeriumite ja valitsusväliste organisatsioonide vahel. 

Ta loodab, et detsembriks on arengukava valmis ja
siis on ka selge, kuidas Eestis vanemluse toetamine võiks välja näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles