Europarlament toetas Gaza sõjakuritegusid kritiseerivat raportit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt kasutas Iisraeli armee Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud.
Väidetavalt kasutas Iisraeli armee Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlament võttis vastu resolutsiooni, mis toetab ÜRO inimõiguste uurija Richard Goldstone´i kriitilist raportit Gaza sõja kohta.


Septembris avalikustatud Goldstone´i raportit toetas 335 vasaktsentristlikku ja vasaktiiba kuuluvat parlamendisaadikut ja selle vastu oli 287 rahvasaadikut, vahendas euobserver.com.

Aruanne kritiseerib teravalt nii Iisraeli kui Palestiina äärmusrühmitust Hamas, kuid on Gaza sektoris 2008. aasta detsembris pealetungi alustanud juudiriigi suhtes märksa karmim.

Alates selle ilmumisest on Iisrael püüdnud juhtida tähelepanu juudi päritolu Lõuna-Aafrika Vabariigi juristi Goldstone´i eestvedamisel valminud raporti vajakajäämistele. Mõned Iisraeli poliitikud on seda nimetanud isegi antisemiitlikuks ning Tel Aviv on teinud lobitööd, et raportit vastu ei võetaks.

Goldstone'i juhitud komisjon andis mõlemale poolele mullu oktoobris kuus kuud, et moodustada usaldusväärne uurimiskomisjon või vastasel juhul seista silmitsi Haagi sõjaroimatribunali võimalike süüdistustega.

Lisaks sellele kutsus ÜRO peaassamblee novembris pooli üles esitama 5. veebruariks sõltumatud, usaldusväärsed ja rahvusvahelistele standarditele vastavad uurimisraportid.

Iisrael kritiseeris aga teravalt raportit ning püüdis takistada selle viimist ÜRO Julgeolekunõukogu ette, nimetades seda rünnakuks Iisraeli enesekaitse õiguse vastu. Lisaks sellele teatas juudiriigi valitsus, et see kahjustaks Lähis-Ida rahuprotsessi.

«Tundub mõeldamatu, et kui ÜRO pole veel ametlikult seda aruannet vastu võtnud, nõuab Euroopa Parlament käesolevas resolutsioonis selle rakendamist,» kirjutas 42 Euroopa juudiorganisatsiooni ühendava Juudi Kongressi president Moshe Kantor ühes pöördumises Euroopa Parlamendi saadikute poole.

Europarlamendi hääletustulemuse üle kahetsust avaldanud Kantor kohtus möödunud nädalal ka Iisraeli välisministri Avigdor Liebermaniga, et arutada edasist tegevuskava.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles