Eestis on 36 eluaegset vangi

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
36 kurjategijal tuleb elu lõpuni teiselpool kongi ust istuda.
36 kurjategijal tuleb elu lõpuni teiselpool kongi ust istuda. Foto: Liis Treimann

Aasta alguse statistika järgi kannab Eestis eluaegset vanglakaristust 36 kurjategijat, viimati määrati selline karistus eelmise aasta veebruaris.


Eesti vanglates on 36 eluaegset vangi, neist suur osa on süüdi mõistetud 1990ndatel sooritatud kuritegude eest. Justiitsministeeriumi kriminaalteabe ja -analüüsi talituse nõuniku Andri Ahvena sõnul on nende seas ka kurjategijaid, kes olid surma mõistetud, kuid nende karistus on ajapikku asendatud eluaegse vangistusega.

Viimati määrati eluaegne vangistus Eestis eelmisel aastal. Teisel veebruaril jõustus kohtuotsus Margus Luuk'i suhtes, millega talle määrati eluaegne vangistus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb vähemalt teist korda sooritatud mõrva.

Kõige levinum karistusaja pikkus Eesti vanglates on 1-5 aastat- sellist karistust kannab vangidest ligi pool ehk 1398 inimest. 623 kurjategijat kannab karistust 5-10 aastat.

Ahven rääkis, et suur hulk kurjategijaid vabaneb vanglast tegelikult tunduvalt lühema tähtajaga. «Kolmandik vangidest oli vangis kuni pool aastat ja kaks kolmandikku kuni üks aasta. Päris palju kohaldatakse nüüd ennetähtaegset vabanemist,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles