Ecuador soovib USA vägede lahkumist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide sõdur Manta õhuväebaasis.
Ühendriikide sõdur Manta õhuväebaasis. Foto: Internet

Ecuadori valitsus ei soovi riigis asuva ja Lõuna-Ameerika ainsa USA sõjaväebaasi lepingu lõppemisel seda enam pikendada.


Ecuadori välisministeeriumi kinnitusel on nad USA suursaadikut Quitos eelnevalt teavitanud, et nad ei soovi järgmise aasta augustis lõppevat Manta õhuväebaasi lepingut enam pikendada, vahendas

BBC News

.

Umbes 300 Mantas töötavat USA sõjaväelast ja abipersonal viiakse kokkuleppe kohaselt kodumaale novembris.

New York Timesi andmetel sõlmisid USA ja Ecuador Vaikse ookeani ääres asuva Manta õhuväebaasi lepingu 1999. aastal kümneks aastaks. Kokkuleppe kohaselt ei pidanud ameeriklased baasi kasutamise eest Ecuadorile renti maksma.

Õhuväebaas on oluline tugipunkt strateegilises võitluses narkokaubanduse vastu, sest 90 protsenti USAsse toodavast kokaiinist pärineb Ecuadori naaberriigist Colombiast. USA ametiisikute sõnul pole jõupingutused uue õhuväebaasi leidmiseks veel vilja kandnud.

BBCi korrespondendi Carlos Chirinose sõnul kahtlustavad ecuadorlased, et USA sõjaväeoperatsioonide eesmärk pole ainult narkokaubitsejate tabamine, vaid naaberriigi Colombia valitsuse toetamine võitluses vasakpoolsete mässuliste vastu.

Septembris pannakse Ecuadoris rahvahääletusele uue konstitutsiooni kava, mille kohaselt ei saaks riigi territooriumile võõrvägede baase paigutada. Uut põhiseadust toetab ka president Rafael Correa ja sellele andis 25. juulil oma heakskiidu ka riigi parlament.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles