Mändi ootab fraktsioonitu parlamendiliikme põli

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Tarmo Männi praegune istumiskoht asub akna all, tema pinginaabirks on Villu Reiljan.
Ka Tarmo Männi praegune istumiskoht asub akna all, tema pinginaabirks on Villu Reiljan. Foto: Mihkel Maripuu

Tulenevalt riigikogu kodu- ja töökorra seadusest võib Tarmo Mänd küll riigikogu Rahvaliidu fraktsioonist lahkuda, kuid Reformierakonna fraktsiooniga ta liituda ei saa, sest ta ei kandideerinud nende nimekirjas parlamenti.


Politoloog Rein Toomla hinnangul ei muuda Tarmo Männi otsus erakonda vahetada riigikogus suurt midagi. «Kuna ta ei saa liituda Reformierakonna fraktsiooniga, siis formaalselt jääb seal ikkagi kehtima vähemusvalitsus. Ning tõenäoliselt läheb ta ka istuma akna alla, kus fraktsioonitud istuvad,» rääkis Toomla.

Riigikogu juhatuse nõunik Peep Pihlak selgitas, et fraktsioonivahetust takistab riigikogu kodu- ja töökorra seadus. «Inimene võib küll fraktsioonist lahkuda, kuid fraktsiooni liige saab olla ainult see, kes on ka valimistel sama erakonna nimekirjas kandideerinud,» ütles Pihlak.

Ta lisas, et kohavalik on kokkulepete küsimus. «Saalis on 120 kohta ja nn aknaalused kohad on vabad. Aga kokkuleppel Rahvaliiduga võib ta ka näiteks oma vana koha peale edasi istuma jääda,» sõnas Pihlak.

Toomla märkis ka seda, et Rahvaliit ei kaota Männi lahkumisega toetusrahasid, mida erakondadele riigieelarvest eraldatakse vastavalt sellele, kui palju nad on saanud hääli ja kohti. «Samuti ei hakka nüüd Reformierakond selle tulemusena rohkem raha saama.»

Lahkumise eetilist külge hinnates märkis Toomla, et ega see nende poolt ilus samm ei olnud. «Üllatus muidugi, et lahkujad on nii kõrgel tasemel. Eetiliselt on see kindlasti hukkamõistetav. See, et mindi Reformi - tühja temast. Rasketel aegadel ei tohiks lahkuda,» nentis ta.

Riigikogu juhatus registreeris täna tööpäeva lõpuks Tarmo Männi lahkumise Eestimaa Rahvaliidu fraktsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles