Galerii: Eesti Kongress tähistas 20. aastapäeva

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Kongressi 20. aastapäeva tähistamiseks toimus täna Estonia kontserdisaalis pidulik kontsert-aktus, kus kõnelesid president Toomas Hendrik Ilves ja Tunne Kelam.

20 aastat tagasi, 1990. aasta 11. ja 12. märtsil kogunes Eesti Kongress esimesele istungile ja sõnastas Eesti iseseisvuse taastamise aluseks saanud riigiõiguslikud ja poliitilised seisukohad.

1990. aastal Eesti Kongressi alalise tööorgani Eesti Komitee esimeseks esimeheks valitud Tunne Kelami sõnul sai kongress oma mandaadi tänu Eesti suurimale kodanikualgatusele, 1989. aastal alanud kodanike registreerimisele, mille tulemusena määratles ennast Eesti kodanikuna 790 000 inimest.

«Seetõttu peaks igaüks teadvustama endale, et nii, nagu oli seda riigi ülesehitamine, on ka praegu riigi arendamine ja kaitsmine iga Eesti kodaniku, eriti tänaste noorte kätes,» rääkis Kelam.

Rõhutamaks noorte rolli Eesti iseseisvuse edasisel püsimisel oli tänane aastapäevakontsert suunatud noorele kuulajale, ka esinejate seas oli palju noori.

Kontserdil linastus Eesti Kongressi 20. aastapäevaks valminud Jaan Kolbergi dokumentaalfilm «Rahva vabadus», milles Eesti iseseisvuse taastamisele eelnenud arenguid meenutavad kihelkondade ja maakondade komiteede aktivistid. Filmis kommenteerivad toimunut president Toomas Hendrik Ilves, Eve Pärnaste, Liia Hänni, Tunne Kelam, Trivimi Velliste, Mart Laar, Vardo Rumessen ja teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles