Õiguskantsler võtab tänavu südameasjaks vaeste probleemid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder
Õiguskantsler Indrek Teder Foto: Peeter Langovits

Õiguskantsler Indrek Teder võtab tänavu töösse mitmeid uusi sotsiaalselt vajalikke küsimusi.

Uute valdkondadena kontrollib Teder eluruumide kasutusse andmist omavalitsustes ning koostab kodutute öömajade kontrollimise tulemusena ettekande riigikogule.

Kokku tegeleb Teder tänavu esmajoones 15 valdkonna küsimustega.

Tema üheks prioriteediks on eluasemeteenuse osutamine kohalikes omavalitsustes. Kohalikel omavalitsustel on põhiseadusest ja sotsiaalhoolekande seadusest tulenev kohustus võimaldada eluruum inimesele, kes pole ise suuteline seda endale tagama. Tederi sõnul on elanikelt tulnud aga mitmeid kaebusi sotsiaalkorterite andmise korra kohta.

Mis puudutab vaesuse leevendamist, siis Tederi analüüsi põhirõhk on metoodikal, kuidas toimetulekupiiri kehtestatakse ning kas see võimaldab toimetulekutoetust, mis reaalselt katab minimaalsed toidu ja esmavajaduste kulud, et inimene saaks ühiskonnaelust osa võtta. Kui toimetulekutoetuse määr on ilmselgelt ebapiisav esmavajaduste rahuldamiseks ja inimväärse elu tagamiseks, on õiguskantsleri hinnangul tegemist põhiseadusvastase olukorraga ning hoolimata Tederi korduvatest nõudmistest kehtestada toimetulekupiiri reguleerimiseks pädev metoodika, ei ole seda tänaseni tehtud.

Samuti tegeleb Teder kodutute varjupaiga- ja öömajateenuse osutamise õiguslike aluste küsimustega. Viimase aasta jooksul on õiguskantsler kontrollinud 15 kodutute varjupaika ning selle eriprojekti tulemusena koostab ta kokkuvõtva ettekande riigikogule.

Tederi prioriteetide hulka kuuluvad tänavu veel: universaalteenuste hinnakujunduse ja järelevalve probleemid; kohtusüsteemi sõltumatus ja juurdepääs õigusemõistmisele; kaitseväelaste sotsiaalsed tagatised; kodakondsuseta lapsed; ning jälitustegevuse kontroll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles