Riik hakkab rahastama katkenud kõrgharidustee jätkamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas kinnitas programmi, mille abil pakutakse kuni 800 kõrgharidustasemel õpingud katkestanud inimesele võimalust oma õpingud riigi toel lõpule viia.

«Just praegu, kui tööjõuturul on kitsas, loob riik neile, kes majandustõusu aegadel õpingud katkestasid, võimaluse neid jätkata, ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas.

Programmi «Kõrghariduse katkestanute haridustee jätkamine - TULE» rahastavad Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik. Programmi raames on kavas aastatel 2010 - 2013 vastu võtta kuni 800 üliõpilast. Programmi kogumaksumus on 75 miljonit krooni, sellest enamik tuleb Euroopa Sotsiaalfondist (71,25 miljonit krooni).

TULE-programmi abiga saavad kõrgharidusteed tasuta jätkata need, kes on oma õpingud katkestanud õppeaastatel 2003/2004 - 2008/2009 ning kellel on läbida mitte rohkem kui pool õppekavast.

Õpinguid ei pea kindlasti jätkama sama õppekava järgi ega samas kõrgkoolis, kus õpinguid alustati. Oluline ei ole ka see, kas enne õpiti riigieelarvelisel või tasulisel õppekohal.

Programmi partneriteks on 13 kõrgharidust andvat õppeasutust, sealhulgas kõik avalik-õiguslikud ülikoolid. Õppekohtade arv erinevates valdkondades lähtub riikliku koolitustellimuse jaotusest.

Edasiõppimise võimaluste väljaselgitamisel on abiks VÕTA ehk varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamine.

Programmi raames vastu võetud üliõpilased saavad taotleda õppetoetusi teiste üliõpilastega võrdsetel alustel.

TULE-programmi sihtrühma ei kuulu 4+2 magistriõppe ja 1-aastase õpetajakoolituse katkestanud üliõpilased. Esimesel juhul on võimalik jätkata oma haridusteed doktoriõppes, teisel juhul 3+2 magistriõppes.

Kõrghariduse katkestanud üliõpilaste arv suurenes jõudsalt kiire majanduskasvu aastatel tööle asujate arvel, sest tööturu ahvatlused olid tugevamad hariduse omandamise soovist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles