MTÜ Eesti Vabaduse Eest talletab Eesti taasiseseisvumise lugu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1989. aasta NSVLi rahvasaadikute kongressi Eesti delegaadid moodustasid täna Tallinnas oma tegevuse ajaloo talletamiseks mittetulundusühingu.

Ühingu asutamise üks eestvedajaid Ignar Fjuk rääkis Postimees.ee’le, et asutamiskoosolekust võttis osa 22-23 kunagist delegaati.

Organisatsiooni esimeheks valiti Jüri Kraft, aseesimeesteks Igor Gräzin ja Toomas Varek.

Algselt pidi ühenduse nimeks saama Eesti Eest, kuid kui selgus, et see nimi on Isamaa ja Res Publica Liidul patenteeritud, valiti nimeks Eesti Vabaduse Eest.

Organisatsiooniga saavad liituda vaid 1989. aastal Eestist Moskvasse läkitatud rahvasaadikute kongressi delegaadid, kelle tegevus oli suunatud Eesti iseseisvuse taastamiseks platvormi loomisele.

«Otsest tegevusplaani paika ei pandud,» selgitas Fjuk, kelle sõnul on klubilise iseloomuga ühingu mõtteks peamiselt üksteise n-ö. küünarnukiga nügimine, et kõik tollaste mälestuste korjamisega tegeleks.

«Tegu oli siiski Eesti iseseisvusliikumise välispoliitilise mõõtme avamisega,» leidis Fjuk.

«Palju tööd tehti rahvasaadikute kongressil ju suure saali kõrval, n-ö. kuluaarides ning selle kohta on avalikkusel teada väga vähe infot. Juhan Aare on teinud dokumentaalfilme ja raadiointervjuusid ning Tiit Made kirjutanud paar raamatut, aga see on ka kõik,» võttis Fjuk kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles