Türgi ähvardas riigist 100 000 armeenlast välja saata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan ütles intervjuus BBC-le, et ta võib vajadusel riigist välja saata kuni 100 000 armeenlast, kes Türgis ilma kodakondsuseta elavad.


Pärast USA ja Rootsi parlamentides hiljuti vastu võetud resolutsioone, milles armeenlaste massimõrva türklaste poolt Esimese maailmasõja ajal nimetatakse genotsiidiks, on Türgi kutsunud mõlemast riigist tagasi oma suursaadiku. Ühtlasi on Ankara hoiatanud, et resolutsioonid võivad seada ohtu Türgi ja Armeenia suhete soojenemise, vahendas Reuters.

Vastuseks BBC küsimusele, mida Erdogan resolutsioonide kohta arvab, ütles ta eile: «Meie riigis elab praegu 170 000 armeenlast. Ainult 70 000 neist on Türgi kodanikud, kuid me sallime ülejäänud sada tuhandet. Kui vaja, võin ma olla sunnitud käskima sellel sajal tuhandel minna tagasi oma kodumaale, sest minu kodanikud nad ei ole. Ma ei pea neid oma riigis hoidma.»

Enamik armeenlasi Türgis elab ja töötab Istanbulis. Paljud neist saabusid sinna pärast 1988. aasta maavärinat Armeenias, töötavad ebaseaduslikult ja saadavad osa teenitud rahast kodumaal elavatele sugulastele.

Erdogani arvates on välisparlamentides heaks kiidetud resolutsioonide taga eeskätt armeenia diasporaa, kuid peaminister kutsus Armeeniat ja teisi riike mitte laskma end mõjutada nende lobitööst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles