Mikser: Ilvese ajalootõlgenduses pole põhjust kahelda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigipead Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin koos sõjaveteranidega Punasel väljakul 9. mail 2009.
Vene riigipead Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin koos sõjaveteranidega Punasel väljakul 9. mail 2009. Foto: AP / Scanpix

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser oli seisukohal, et president Toomas Hendrik Ilvese otsust sõita 9. mail Moskvasse Teise maailmasõja lahingute lõpu tähistamisele, ei maksa taunida ning ta avaldas veendumust, et kellelgi pole põhjust kahelda Ilvese ajaloomõistmises.

«Meil pole põhjust väärarusaamadeks, pole põhjust kahelda president Ilvese ajalootõlgenduses, mis ühtib üsna selgelt Eestis ja Euroopas valitseva arusaamaga Teise maailmasõja tulemustest ja tagajärgedest muu hulgas Ida-Euroopa jaoks,» ütles Mikser Postimees.ee’le.

Mikseri sõnul ei tähenda ju presidendi otsus Moskva-kutse vastu võtta mingil juhul seda, nagu aktsepteeriks ta Venemaa käsitlust Eesti vabastamisest 1944. aastal Punaarmee poolt.

«Sõjategevuse lõpp Euroopa mandril on kogu kontinendi jaoks kindlasti positiivne sündmus,» rõhutas Mikser.

Mikser ei näinud presidendi Moskva-reisis mingit ohtu. «Olen kindel, et president Ilves esindab seal Eestit parimal võimalikul moel.»

Küsimusele, mis on muutunud viie aasta taguse ajaga võrreldes, kui toonane riigipea Arnold Rüütel ei pidanud Moskvasse minekut sobilikuks, vastates leidis parlamendi väliskomisjoni esimees, et Rüütli toonane otsus oli eelkõige ettevaatlik.

«President Rüütli otsusel olid ilmselt sisepoliitilised motiivid. Ta oli hästi ettevaatlik, et mitte sattuda sisepoliitiliste manipulatsioonide ohvriks,» arvas Mikser.

President Toomas Hendrik Ilves teatas täna, et sai Venemaa presidendilt Dmitri Medvedevilt isikliku kutse ning osaleb 9. mail Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu aastapäeva üritusel Moskvas, et mälestada koos teiste Euroopa riikidega selle sõja kõiki ohvreid.

Viie aasta eest, kui Moskvas tähistati 60 aasta möödumist sõja lõpust jättis toonane president Arnold Rüütel Moskvasse minemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles