Valitsus arutab narkokuriteo karistamist vangistuse asemel sõltuvusraviga

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal
Süstal Foto: Ove Maidla

Justiitsminister esitab homme valitsusele eelnõu, millega luuakse võimalus narkokuriteo eest karistuseks mõistetud vangistus asendada sõltuvusraviga.


Kehtiva õiguse järgi saab saab vähemohtlike isikute puhul vangistuse asemel karistuseks määrata ainult üldkasulikku tööd.

Sõltuvusravi kestus võib ajaliselt olla pikem kui määratud vanglakaristus, sest narkomaan peab olema ravi- ja rehabilitatsiooniprogrammis vähemalt üheksa kuud. Lühemaajalisem sõltuvusravi ei annaks soovitud tulemusi, seisab eelnõus.

Narkomaani sõltuvusravi kavandatakse kohaldada neil juhtudel, kui sõltlasele on esimest korda karistuseks mõistetud reaalselt kuuekuuline kuni kaheaastane vangistus. Sõltuvusravi kestel on süüdimõistetu kriminaalhoolduse all, allub käitumiskontrollile ning niipea, kui ta ravi pooleli jätab, pööratakse vangistus täitmisele.

Ravi kulu aastateks 2011-2012 on 11,65 miljonit krooni, millest 1,8 miljonit planeeritakse justiitsministeeriumi eelarvesse ning 9,85 miljoni osas taotleb ministeerium rahastamist Šveitsi koostööprogrammist.

Uimastisõltlastele pakutakse vangistuse alternatiivina sõltuvusravi paljudes Euroopa Liidu riikides, nagu näiteks Taanis, Saksamaal, Hollandis, Poolas, Soomes, Rootsis, Norras, Suurbritannias ja Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles