«Foorum»: Reformierakond loobus saates osalemast

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlased Kristen Michal ja Tarmo Mänd.
Reformierakondlased Kristen Michal ja Tarmo Mänd. Foto: Peeter Langovits

Sellenädalase «Foorumi» üheks peateemaks oli Tarmo Männi juhtumist inspireerituna riigikogu nn. ülejooksikute küsimus, kuid Männi uueks koduerakonnaks saanud Reformipartei ei soovinud saates osaleda.

Tarmo Männi küsimust kommenteerides nentis Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisuse liige Indrek Raudne, et tänasel koalitsioonil polnud küll tarvis männikäbisid korjama hakata. «Valitsusliit on tõestanud, et vähemuskoalitsioon või patikoalitsioon on Eestis täiesti võimalik ning aetud on üsna edukat poliitikat.»

«Isiklikult arvan, et kui mandaat on antud erakonnale, pole see tegelikult ju ilus tegu. Aga Rahvaliidus praegu toimuv aktiivne läbirääkimisteprotsess erinevate jõududega ehk veidi rehabiliteerib Männi sammu,» sõnas Raudne.

Kadri Simson Keskerakonnast rõhutas, et veider on just see, et Mänd läks teistsuguste aadete taha, kui ta seni näis kaitsvat.

«Ega teise inimese sisse ei näe. Valija vastu oleks kindlasti ausam, et kui muutub meel, siis peaks keegi teine üle võtma ka selle sideme hoidmise valijaga. Aga ega me ei tea Tarmo Männi ülemineku tingimusi ja kokkuleppeid,» nentis Roheliste parlamendifraktsiooni asejuht Marek Strandberg.

«Üle joostakse siiski sageli konjunktuursetel kaalutlustel ning ülejooksikute hea põli on lühiajaline,» väitis Raudne.

«Ülejooksikud on valdavalt olnud väga väikese rahva toetusega saadikud. Eks ülejooksikluse vältimiseks peaks muutma valimisseadusest, kus on mandaadi seos konkreetse inimesega kirjas,» selgitas Simson.

«Kõiki asju ei saa seadusesse kirjutada, pigem on see poliitilise kultuuri arengu küsimus,» leidis Rahvaliidu aseesimees Anto Liivat, lisades, et Männi lahkumine vähendas erakonna sees lahkhelisid.

«Eks üksikisikute lahkumisi tuleb ka tulevikus ette,» oli Raudne veendunud.

«Ega Mänd ei saanud ju Reformierakonna fraktsiooni liikmeks, eks tema käitumine Rahvaliidu suhtes on märk ka praegu Reformierakonnale, et ka nende suhtes võib ta samuti käituda,» tõdes Strandberg.

Rahvaliidu võimalikust kadumisest Eesti poliitikast ning tema senisest rollist rääkides rõhutas Liivat, et kindlasti ei ole pikas plaanis normaalne, kui Eestisse jääbki ainult kaks suurt liberaalpopulistlikku erakonda.

Esimesele vaatajaküsimusele, kas parteid vahetav poliitik peaks parlamendist lahkuma või ei, vastas jaatavalt 85,7 ja eitavalt 14,3 protsenti ligi tuhandest saatesse helistanud televaatajast ning teisele küsimusele, kas Rahvaliit peaks ühinema sotsiaaldemokraatidega, vastas jaatavalt 28,6 ning eitavalt 71,4 protsenti ligi poolest tuhandest helistajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles