Soome kohus lükkas tagasi Nord Streami miiniõhkimisloa peatamise taotluse

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasijuhtme esitlusel Helsingis väljas olnud stend.
Nord Streami gaasijuhtme esitlusel Helsingis väljas olnud stend. Foto: Liis Treimann

Nord Stream võib jätkata gaasitoru teelt miinide otsimist, sest Vaasa haldukohus lükkas tagasi Eestimaa Looduse Fondi (ELF) taotluse miiniõhkimisloa peatamiseks.

Novembris kaebust esitades väitis ELF, et Lääne-Soome Keskkonnalubade Amet väljastas loa, usaldades kriitikavabalt arendaja väiteid.

Vaasa halduskohus on seisukohal, et hindamismenetluses vigu ei tehtud, vahendab Helsingin Sanomat.

ELFi juhatuse esimees Jüri-Ott Salm ütles, et pole otsust veel lugeda saanud. «Hea uudis see ei ole,» tõdes ta. «Meie hinnangul oli miiniõhkimisluba Nord Stream AG-le puudulikult välja antud.» Olukord muutus Salmi sõnul veelgi kahtlasemaks, kui jaanuaris avastati trassi tulevaselt teelt umbes 500 tünnitaolist objekti, millest osa võivad olla mürgitünnid.

«Kui ilma sellise infota anti välja luba, siis see protsess ei olnud korrekte. Tõenäoliselt peame tõsiselt kaaluma, kas kaebame edasi,» ütles Salm.

ELF on esitanud kõigi Nord Streamile tegutsemiseks loa väljastanud riikide kohta kaebuse ka Euroopa Komisjonile.

Samuti on Vaasa halduskohtul arutada avaldus, mille esitasid 15. märtsil Soome Looduskaitse Seltsi Uusimaa osakond, ELF, Eesti Looduseuurijate Selts, Eesti Roheline Liikumine, Eesti Üliõpilaste Keskkonnakaitse Ühing «Sorex», Läänerannik, Nõmme Tee Selts, Pärandkoosluste Kaitse Ühing ja Tartu Üliõpilaste Looduskaitse Ring, et vaidlustada Nord Stream AG-le Soome ametkondade poolt väljastatud veekasutusluba gaasitrassi rajamiseks Soome territoriaalmeres. Taotletakse välja antud loa tühistamist ja gaasijuhtme ehituse peatamist seni, kuni mõju keskkonnale pole päris selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles