Reklaamiagentuur lasi miljoneid võlgu jäänud Keskerakonna kontod arestida

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonnal on mulluse Euroopa Parlamendi eelkampaania kahe miljoni kroonisest maksumusest reklaamifirmale Idea tasutud vaid pisku. Sestap on parteid kontod arestitud.
Keskerakonnal on mulluse Euroopa Parlamendi eelkampaania kahe miljoni kroonisest maksumusest reklaamifirmale Idea tasutud vaid pisku. Sestap on parteid kontod arestitud. Foto: Peeter Langovits

Nii nagu inetult lahkumineva abielupaari vahel tekib rahalisi vaidlusi, nii juhtus ka Keskerakonna ja tema pikaaegse reklaamiagentuuri Idea vahel.



Kampaania järel maksmata jäänud miljonite tõttu arestis Idea Keskerakonna raha. Lugu läheb tagasi europarlamendi valimiste eelkampaania aega läinud aasta jaanuaris, mil Idea tegi Keskerakonnale valimisteks sissejuhatavat reklaamitööd. Eelkampaania maksumus oli kaks miljonit krooni, millest suurpartei on suutnud agentuurile ära maksta vaid pisku.



Jaanuaris jõudsid Keskerakond ja Idea kohtuvälisele kokkuleppele, et summa saab tasutud, kuid reklaamiagentuur raha ikkagi ei näinud. Lõpuks ei jäänud Ideal muud üle, kui lasta partei kontod arestida.



Pärast läinud aasta kahtesid valimisi on sarnaselt teiste erakondadega ka Keskerakonnal näpud üsna põhjas, kuna arestitud summa suurus jääb alla 100 000 krooni.



Ootavad 2. aprilli


Partei peasekretär Priit Toobal tunnistas, et erakonna raha on arestitud, mis tähendab, et vähemalt paari nädala jooksul ei saa näiteks ülekandeid teha ning oma raha kasutada. «Hea võrdlus on see, et kui üks abielupaar läheb inetult lahku, siis kitkutakse kana veel tükk aega edasi,» ütles ta.



Keskerakonna ja muu hulgas ka skandaalse K-kohukese kampaania teinud Idea teed läksid lahku läinud aasta suvel, mil Ideast lahkus nende üks toonaseid peaideolooge Paavo Pettai ning võttis kaasa ka oma peamise kunde, Keskerakonna. Toona põhjendas Idea juht Mark Eikner seda sellega, et agentuuri ja Pettai tulevikuvisioonid olid liialt erinevad ning otsustati eraldi jätkata.



Toobali sõnul on nad kahest miljonist kroonist osa ära maksnud. «Praegu on arved arestitud, kuid see on ajutine nähtus,» kinnitas ta ning täiendas, et see seik ei mõjuta erakonna varalist seisu.



Eesti erakonnad elavad paljuski riigi toetussummadest, mida varem eraldati iga kuu alguses, kuid nüüd iga kvartali alguses. Päästev summa riigilt tuleb 2. aprillil.



«Siis oleme taas veidi jõukamad ning üritame veel Ideaga läbi vaielda ja oma võlgnevuse likvideerida,» lubas Toobal.



Kuna ühekorraga ei suudeta kahemiljonilist võlga kustutada, loodab erakond maksta võlga jao kaupa. Idea juhi Eikneriga ei õnnestunud Postimehel eile ühendust saada.



Kõigil miljonivõlad


Jaanuari lõpu andmete põhjal on Eesti erakondadel läinudaastastest europarlamendi ja kohalike omavalitsuste valimistest võlgu kokku üle 35 miljoni.



Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni andmetel kulutasid erakonnad eelmisel aastal toimunud valimistele ühtekokku 64,4 miljonit krooni.



Kõige kallima kampaania tegi europarlamendi ja kohalike volikogude valimistel Keskerakond, kel on möödunud aasta lõpu andmete järgi ühtlasi ka kõige suurem võlg – 15,7 miljonit krooni.



Neile järgneb IRL üheksa miljoni kroonini ulatuva võlasummaga ja Reformierakond viie miljoni krooniga. Sotsiaaldemokraadid võlgnevad ligi neli miljonit ning Rahvaliit veidi üle miljoni krooni.



Europarlamendi valimistel lasid miljoneid niisama tuulde ehk ei suutnud sihtkohta ühtegi oma saadikut saata Rahvaliit ja Rohelised.



Eurovalimised


Vabariigi valimiskomisjoni eelarvest kulus 2009. aasta europarlamendi valimisteks 31 miljonit krooni.


Erakondade valimiskampaaniad:



•    Keskerakond – 9,5 miljonit krooni


•    Reformierakond – 5,1 miljonit krooni


•    Isamaa ja Res Publica Liit – 5,7 miljonit krooni


•    Sotsiaaldemokraadid – 2 miljonit krooni


•    Rahvaliit – 1,6 miljonit krooni


•    Eestimaa Rohelised – 1,8 miljonit krooni


•    Indrek Tarand – 50 000 krooni



Europarlamenti valiti: Indrek Tarand, Vilja Savisaar, Siiri Oviir, Ivari Padar, Tunne Kelam ja Kristiina Ojuland.



Allikad: vabariigi valimiskomisjon, PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles