Lendurid: meile kingiti teine elu

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elusa ja tervena pääsenud, seisis üks pilootidest nõutult järvejääl.
Elusa ja tervena pääsenud, seisis üks pilootidest nõutult järvejääl. Foto: Indrek Gutman

Ülemiste järve jääle maandunud lennuki mees­konnaga terve eilse päeva tegelenud Poola konsuli sõnul tegi hädamaandumise sooritanud poolakast piloot ootamatult tekkinud hädaolukorras oma tööd täiuslikult.



«Nad (meeskond – toim) ütlesid, et said Tallinnas endale teised elud,» rääkis peakonsul Piotr Starzynski eile õhtul Postimehele meeskonna sõnu vahendades. «Nad on väga-väga õnnelikud, ma usun, et te mõistate, miks.»



Starzynski sõnul väitis lennukimeeskond, et probleemid lennuki vasaku mootoriga tekkisid neil vahetult enne Tallinnas maandumist.



«Piloot ütles, et soovis esimese maandumiskatse ebaõnnestumise järel minna uuele ringile, kuid võimsust lisades mõistis, et tal ei ole enam seda mootorit, kust seda võimsust võtta,» rääkis konsul. «Seejärel oli tal otsustamiseks vaid mõni sekund ja ta otsustas ohutuse mõttes maanduda järvejääl. Sellest lähtudes võib öelda, et ta tegi oma tööd täiuslikult.»



Ka lennuameti lennutegevuse osakonna vaneminspektor ja endine Boeingu kapten Raivo Kask kinnitas eile Postimehele, et hädaolukorras ei saa piloot valida, kuhu võimalikult ohutult maanduda. «Lennuk ei ole masin, mis liigub raudteerööbastel,» rõhutas ta.



Kask selgitas, et seepärast ei ole Tallinna lähedal ka selleks ette valmistatud kohti, kuhu lennukid saaksid ohutumalt hädamaandumisi sooritada. Ta tõi näiteks, et vaid ühe töötava mootoriga oleks ka maantee sirgele lõigule ohutult maandumine väga raske.



Konsul Starzynski sõnul on õnnetuse hetkel lennukit juhtinud kaptenil piloodistaaži rohkem kui 30 aastat. «Tegemist on kogenud piloodiga.



Maandumisel sai ta kergelt põrutada, sest sai juhtimisseadmega hoobi rindkeresse,» rääkis Starzynski. «Peale tema olid kerged vigastused veel ühel meeskonnaliikmel, kellel sai rappumise käigus kriimustada pea.»



Konsuli sõnul suundus lennuõnnetuse üle elanud meeskond eile õhtul pärast politseile ütluste andmist hotelli end koguma, sest täna tuleb neil selgitusi anda teistele õnnetust uurivatele organitele. «Ma ei usu, et neil juba täna Tallinnast lahkuda õnnestub. Neil tuleb siin veel palju selgitada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles