Mikko rõhutab tasuta haridusele juurdepääsu tähtsust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko.
Marianne Mikko. Foto: Ants Liigus

Tänasel Euroopa Noorteparlamendi 10. Eesti Sessiooni avamisel Viimsi Koolis kiitis Marianne Mikko Soome haridussüsteemi ja võrdles seda Mahatma Gandhi printsiipidega - vägivallatu ja võrdsus.


«Soome on keskhariduse liider maailmas,» ütles Mikko. «Soomlased on välja juurinud ebaõigluse, mis tuleneb õpilase perekondlikust taustast ja isegi elukohast. Ka kõige põhjapoolsemal Soome lapsel on samad võimalused haridusele kui pealinna parima piirkonna lapsel. Eurooplased peavad õppima parimate praktikate ülevõtmist üksteiselt. Meid on ainult pool miljardit elanikku sellel mandril!»

Ka sündmuse patroon Siim Kallas rõhutas oma videotervituses osalejatele, et Euroopa Liit on projekt vabadusest, mida peab hoidma ja kaitsma. «Kahjuks vabaduse tõelist väärtust hinnatakse alles siis, kui on liiga hilja. Teil, noortel, on võimalus nautida piiramatud reisimist üle kogu Euroopa. Seda pole saanud teha ükski teine eelnev põlvkond,» ütles Kallas oma tervituses noortele saadikutele.

Euroopa Noorteparlamendi 10. Eesti Sessioon toob neljaks päevaks kokku 145 andekamat noort üle Eesti. Kaheksas komitees arutletakse Euroopa Liidu päevakajalistel probleemidel ühiskonnas. Näiteks, milline peaks olema ELi roll kliimasoojenemise vastases võitluses ja samuti ka samasooliste abiellumise õiguse teemal. Sessioonil osaleb lisaks eestlastele ka noori Gruusiast, Lätist, Prantsusmaalt, Soomest ja Ühendkuningriikidest

Homme liituvad noortega oma ala eksperdid, kellega konsulteerides valmivad komiteedes resolutsioonid, kus on sõnastatud noorte saadikute innovaatilised lahendused. Ekspertideks on teiste seas ka sotsiaalministeeriumi soolisevõrdõigusliku osakonna peaspetsialist Christian Veske ja Tallinna Ülikooli õppejõud Oudekki Loone.

Teisipäevasel Rahvusraamatukogus toimuval noorteparlamendi istungil lähevad osalejate poolt koostatud resolutsioonid esitamisele ning läbivad hääletuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles