Rõigas soovib poja surma asjus kriminaalmenetlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Rõigas
Oliver Rõigas Foto: Erakogu

Anneli Rõigas pöördus täna riigiprokuratuuri ja siseministri poole avaldusega algatada kriminaalmenetlus oma mullu sügisel haiglas surnud poja Oliver Rõigase surma asjaolude väljaselgitamiseks.

Kui Rõigas juhtunu avaldamise järel novembris kinnitas, et hoidub omapoolsetest edasistest kommentaaridest kuni tervishoiuameti vastuse laekumiseni, siis täna otsustas ta vaikimisest loobuda, avalikustades kogu süüdistuste sisu oma kodulehel.

Samuti pöördub ta riigiprokuratuuri ja siseministri poole palvega uurida kriminaalmenetluse raames meedikute tegevust seoses Oliveri «piinamise, sandistumisega ja surma põhjustamisega».

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Carol Merzin kinnitas, et Anneli Rõigase avaldus on täna prokuratuuri saabunud. «Kriminaalmenetluse alustamine või alustamata jätmine kuulub otsustamisele seadusega määratud tähtaja jooksul,» ütles ta. 

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) on seisukohal, et Anneli Rõigase esitatud süüdistused ei vasta tõele. Haiglal polnud ei sügisel ega ole ka nüüd võimalik neid süüdistusi avalikkuses ümber lükata, sest see eeldaks patsiendi haiguslooga seotud üksikasjade avalikustamist.

«Seda ei saa haigla teha, sest seda ei luba isikuandmete kaitse seadus ja alustatud menetlus,» ütles PERHi pressiesindaja Postimees.ee'le.

Ta lisas, et haigla on terviseametile edastanud kõik küsitud dokumendid ja seletused Rõigase pojaga seotud juhtumi uurimiseks. «Asja jõudmisel kohtusse tekib haiglal võimalus oma argumentide ja seisukohtade täiendavaks selgitamiseks,» märkis pressiesindaja.

Kinnimätsimine?

«Oleme nüüdseks jõudnud veendumusele, et Põhja-Eesti regionaalhaiglas toimunu püütakse kinni mätsida ning kogu Eesti üldsust vapustanud süüdistused Oliveri piinamises, valeravis, hingamise peatanud süsti tegemises ja kahtlused Oliveri tahtlikus tapmises, püütakse summutada,» kirjutas Rõigas täna tehtud avalikus pöördumises.

Rõigas märkis, et tervishoiuametile saadetud avalduse esitamisest möödub järgmisel nädalal viis kuud, ent seal meditsiini järelevalve eest vastutav Peeter Mardna pole temaga selle aja jooksul mitte kordagi ühendust võtnud, samuti pole ta tundnud huvi teiste tunnistajate - Oliveri kahe klassivenna vastu.

«Oliveri juhtumi mullu sügisel kiiresti menetlusse võtnud ja tema haigustoimiku haiglast samal päeval ära toimetanud ning PERHi juhtide sügava meelepaha alla langenud tervishoiuameti juhist Ülar Kaljumäest sai peagi endine terviseküsimusi kureerinud ameti juht. Uues terviseametis on ta tööl ühena ameti juhi asetäitjatest ega vastuta enam järelevalve eest,» tõdes Rõigas.

Terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri sõnas Postimees.ee'le, et juhtumi uurimine on pooleli. «Terviseamet on pr Rõigase loal edastanud juhtumiga seotud materjalid sotsiaalministeeriumi juures asuvale tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjonile eksperthinnangu saamiseks.»

Rõigase süüdistustele, et temaga pole ühendust võetud, vastas Saluri: «Terviseamet ja komisjoni esindaja on pr Rõigasega suhelnud, tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjon arutab küsimust sel nädalal. Peeter Mardna on üks terviseameti töötajatest, tal ei lasu kohustust isiklikuks suhtlemiseks pr Rõigasega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles