Omanike Keskliit: Tallinna Vee hinnatõusu mehhanism on kohatu

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eesti Omanike Liidu hinnangul vajab Tallinna Vee ja teiste vee-ja kanalisatsiooniettevõtete hinnakujundus sõltumatut järelvalvemehhanismi, mis arvestaks konkurentsiõiguse ja tarbijakaitse aspekte.


Kehtiva regulatsiooni kohaselt on veevarustuse ja heitvee ärajuhtimise teenuse ning jäätmeveo hindade ainus regulaator kohalik omavalitsus. Korduvalt on probleemile tähelepanu juhtinud ka endine õiguskantsler Allar Jõks.



Eesti Omanike Keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul ei vastusta EOKL hetkel veehinna tõusu, vaid hinna järelvalvemehhanismi puudumist, koosmõjus teiste konkurentsiõiguse ja tarbijakaitse aspektide mittearvestamisega.

«Tallinna Linnale kuulub 34,7 protsenti ASi Tallinna Vesi aktsiatest. Olukord, kus lõpliku monopoolse hinna tavatarbijale määrab sisuliselt äriühingu omanik, ning puudub sõltumatu järelvalvemehhanism, on lubamatu. Kujukalt näitab huvide konflikti tõik, et eelmisel aastal oli AS Tallinna Vesi 820 miljonilise käibe juures puhaskasum 277 miljonit krooni,» sõnas Madiberk.

Õiguskantsler on märkinud: «Universaalteenuste hinnakujundus on konkurentsiõiguse küsimus (turgu valitseva ettevõtja ehk monopoli regulatsioon), sellest oleneb tarbija üks kõige olulisim majandushuvi - teenuse hind,» lisades, et «elutähtsat teenust osutava turgu valitseva ettevõtja tegevus ei tohiks olla rajatud kasumi teenimisele, samas näitab Konkurentsiameti analüüs, et vee-ettevõtjad kuritarvitavad oma monopoolset seisundit. Kujunenud olukorda iseloomustab asjaolu, et AS Tallinna Vesi on börsil noteeritud ettevõte.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles