Suur Tuumaosakeste Põrguti purustas rekordi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur Tuumaosakeste Põrguti
Suur Tuumaosakeste Põrguti Foto: AFP / Scanpix

Maailma suurim füüsikakatse seade Suur Tuumaosakeste Põrguti on purustanud omaenda püstitatud energiarekordi.

Reede hommikul tuhises mööda maa-alust ringtunnelit kaks prootonite voogu, mõlemal energiat 3,5 teraelektronvolti (TeV). Eelmine rekord, 1 TeV, saavutati detsembris, vahendas ERR Teadus.

Elektronvolt (eV) on osakestefüüsikas kasutuses olev energiaühik, mis võrdub niisuguse kineetilise energia kogusega, mille saab endale üks elektron sellisel juhul, kui ta satub elektrivälja, hakkab selle välja toimel kiirenevalt liikuma ja jõuab niisugusesse kohta, kus elektrivälja potentsiaal erineb elektroni esialgse asukoha elektrilisest potentsiaalist ühe voldi (1 V) võrra.

Võib-olla on see määratlus veidi keeruline, kuid arvestada tuleb veel sellega, et üks teraelektronvolt on ühest elektronvoldist miljon miljonit (1012) korda suurem energia ning 3,5 teraelektronvolti on ühest teraelektronvoldist veel 3,5 korda suurem.

Nüüd kavatsetakse need kaks prootonivoogu omavahel kokku juhtida ning selle tulemusena on oodata uute osakeste teket ja uute teadmiste saamist aine fundamentaalsete omaduste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles