Kadri Simson: öö tasus üleval olemist

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson riigikogu istungil
Kadri Simson riigikogu istungil Foto: Peeter Langovits

Riigikogu opositsiooni hinnangul tasus üleval oldud öö ennast ära - pensioniiga tõstvat seadust ei saa sel nädalal vastu võtta ning nüüd on käes aeg avalikeks debattideks.


Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson sõnas pärast 15-tunnist istungit, et eelnõu lugemine langes ametlikust päevakorrast välja. «Sest ametlikus päevakorras oli nii sõnastatud, et kui lõpetatakse teine lugemine teisipäeval, siis on vastuvõtmine kolmapäeval. Praegu just kontrollin pärast istungi lõppu riigikogu päevakorda ja tõepoolest kolmapäevasel istungil seda vastuvõtmist enam ei ole,» selgitas Simson.

Simson pidas võimalikus, et kui valitsusel on teadmata põhjustel seaduse vastuvõtmisega tuline kiire, siis kutsutakse kokku veel üks täiendav istung. «Aga kodukorra järgi saab seda teha kolmepäevase etteteatamisega. Ja kui nad seda teevad, oleks see kodukorra kohaselt sobilik kokku kutsuda järgmisel esmaspäeval, mitte varem.»

Kadri Simson tunnistas, et päris tervet 15-tunnist istungit ta saalis kohal ei olnud. «Jah, ma ei olnud lõpus enam kohal,» sõnas ta. Küsimusele, kas ta ka öö jooksul puhata sai, vastas Simson, et see öö ei olnud puhkamiseks mõeldud. «See ei olnud öö eesmärk, see eesmärk oli hoida debatt üleval ja ma arvan, et selles mõttes asi õnnestus.»

Alternatiiv pikale istungile oleks Simsoni hinnangul olnud see, et mingit arutelu poleks toimunud. «Siis oleks eile toimunud teine lugemine ja täna lihtsalt tuim näitamine, et IRLil, Reformierakonnal ja Tarmo Männil on kamba peale 51 häält. See ei oleks jõudnud üldsegi inimesteni, et mis neid ees on ootamas,» rääkis Simson.

Ta lisas, et käis täna hommikul pensioniea tõstmise teemal rääkimas ka «Terevisioonis» koos sotsiaalministri Hanno Pevkuriga. «Tema oli valmis sel teemal vähemalt debateerima, miks tal on vaja seda seadust kiirkorras vastu võtta. Aga 51 saadiku hulgas ei leidnud tegelikult kedagi, kes oleks argumenteeritult öelnud, miks seda tehakse, miks ekspertidelt arvamust ei küsita, miks ei õpita lähinaabrite kogemusest. Selline kõikehalvav tuimus,» nentis Simson. Simsoni kinnitusel ei tahtnud koalitsioonisaadikud kõnesid kuulata, oma küsimustes keskendusid ainult sellele, kuidas saaks opositsiooni ettepanekuid kiiremini välja hääletada ning sisulise arutelu poolelt ei võetud üldse sõna.

Simson möönis, et ega opositsioon seda seadust ära hoida ei saa. «Kui avalikkus appi ei tule, siis lähinädalatel see ikkagi seadustatakse. Nüüd on kord avaliku debati ja ekspertide käes, kes peaksid ütlema, kas on õige aeg ja kas on olemas vajalikud eeldused pensioniea tõstmiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles