Karadžić: kohtuprotsess on meedia nõiajaht

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radovan Karadžić eile ÜRO Haagi sõjakuritegude kohtus.
Radovan Karadžić eile ÜRO Haagi sõjakuritegude kohtus. Foto: Reuters / Scanpix

Bosnia serblaste omaaegse presidendi Radovan Karadžići sõnul ei võimalda rahvusvahelise meedia surve tema üle ausat kohtuprotsessi.


Karadžići sõnul on meedia juba enne kohtuotsuse väljakuulutamist ta sõjakurjategijaks ristinud, mistõttu ei näe ta võimalust erapooletuks kohtuprotsessiks.

Eile ÜRO Haagi sõjakuritegude kohtu ette ilmunud Karadžić andis üle dokumendi, milles ta toob detailselt välja «drastilised ebakorrapärasused», mida tema arreteerimise puhul kasutati, vahendas Reuters.

«Meedia nõiajaht sai alguse moslemite meedias juba enne relvastatud kokkupõrgete algust, mis kuulutas mind sõjakurjategijaks ajal, mil ainsad ohvrid olid serblased,» kirjutas Karadžić, kelle sõnul levis selline suhtumine ka rahvusvahelisse meediasse.

«Nüüd paistab paljudele inimestele kujuteldamatu, et kohus võiks mind süütuks tunnistada,» lisas Karadžić ja täpsustas, et see seab ohtu kogu kohtuprotsessi.

Oma avalduses kordas Karadžić taas väidet, nagu oleks USA esindaja ÜRO juures Richard Holbrooke pakkunud talle 1996. aastal immuunsust, kui ta otsustab avalikust elust taanduda. Sarnase pakkumise olevat Holbrooke teinud ka Ratko Mladićile, kes on siiani sõjakuritegude eest tagaotsitav.

Holbrooke kinnitas BBC Newsile, et sellist pakkumist pole Karadžićile tehtud.

Haagi sõjakuritegude tribunal süüdistab Karadžićit 11 Balkani kodusõja ajal toime pandud süüteos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles