Ekspert: töötud kulutagu vaba aeg lapsele

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Laste ja vaesuse probleemidega tegeleva Nõmme Lastekaitse Liidu esinaise Kärt Mere sõnul võiks masus töötuks jäänud vanemad korvata viimaste aastatega kogunenud võla ja veeta rohkem kvaliteetaega oma laste seltsis.


«Sellel aastal on töötute inimeste sihtgrupp hoopis teistsugune. Kui me varem mõtlesime, et töötu on inimene, kes ei viitsi eriti tööd teha, siis praegu on paljud haritud ja andekad inimesed tööta,» rääkis Mere Postimees.ee'le.

«Töötutele vanematele ei maksa midagi, et lapsega ise tegelda ja rohkem väärtuslikku kvaliteetaega panustada,» lisas ta.

Mere ei pooldanud lapsevanema Maris Hellranna üleeilse Postimehe arvamusküljel välja käidud ideed lühendada koolivaheaega kolmelt kahele kuule. Tema sõnul ei ole veenev ka Hellranna argument, et praegu jäävad lapsed suvel liiga pikaks ajaks omapäi.

Tema väitel tuleb koolivaheaeg sisustada hoopis erinevate ettevõtmistega, samuti võiksid vanemad lastele rohkem tähelepanu pöörata.

Mere soovitas korraldada tänavusel suvevaheajal ja ka muul ajal rohkem pereüritusi, samuti kutsus ta lapsevanemaid nendes osalema või ise laste seltsis midagi ette võtma, eriti muidugi neid lapsevanemaid, kes on töötuks jäänud.

«Kui nagunii on aeg maha võetud, siis tasuks seda uude sängi lükata, et saaks vähese abiga panustada rohkem oma lastesse.»

Ta soovitas käia lastega matkal, niisama jalutamas, rannas, tuttavatel külas, aga ka perelaagrites. Mere sõnul ei tähenda perelaagrites osalemine alati rahalist väljaminekut, sest mitmel pool korraldatakse neid tasuta või sümboolse tasu eest.

Gümnaasiumiõpilaste suvevaheaja sisustamiseks soovitas Mere kutsuda taas ellu õpilasmalevad.

«See annaks suurematele lastele võimaluse esiteks takuraha teenida ja teiseks on seal alati töö kõrval muu pool, mis on õpetav ja meelelahutuslik.»

Mere sõnul saaks sellised projektid käivitada mittetulundusühingute ja fondide abil nii, et masu tõttu rahanappuses vaevlevad riik ning kohalikud omavalitsused lisakulutusi kandma ei pea.

Tema sõnul oleks vaja eelkõige palju head tahet ning kannatust läbirääkimisi pidada.

Nõmme Lastekaitse Liit on Euroopa vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise (EAPN) Eesti võrgustiku asutajaliige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles