Riigikaitsekomisjoni eelnõu lühendab asendusteenistust

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Riigikaitsekomisjon otsustas oma tänasel istungil saata riigikogu täiskokku esimesele lugemisele eelnõu, mis lühendab asendusteenistuse maksimaalset aega.

«Eelnõu teeb kaitseväeteenistuse korralduses ajateenijaid puudutavad osa selgemaks ja konkreetsemaks,» ütles riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma.

Eelnõu eesmärk on määrata seaduse alusel kindlaks ajateenijate põhiõiguste ja -vabaduste piiramine ja viia asendusteenistuse kestus kooskõlla Euroopa sotsiaalharta põhimõtetega. Sotsiaalharta kohaselt ei või asendusteenistuse kestus ületada sõjaväeteenistuse kestust rohkem kui poolteist korda. Uue eelnõu kohaselt lüheneks maksimaalse asendusteenistuse aeg 18-lt kuult 12-le kuule.

Eelnõu väljatöötamine tulenes Vabariigi Presidendi otsusest, millega president jättis välja kuulutamata riigikogu poolt eelmise aasta 21. oktoobril vastu võetud kaitseväeteenistuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse. Presidendi hinnangul oli seadus vastuolus põhiseadusega osas, mis puudutas ajateenija inimväärikuse austamist ja õiguste järgimist.

Riigikaitsekomisjoni algatatud kaitseväeteenistuse seaduse muutmise seaduse eelnõu on täiskogus 8. aprillil. Komisjoni ettepanek on eelnõu esimene lugemine lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles