Sõjakooli kadetid mälestasid küüditatuid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murtud Rukkilille mälestusmärk Tartus
Murtud Rukkilille mälestusmärk Tartus Foto: Margus Ansu

Täna asetasid Kõrgema Sõjakooli kadetid Murtud Rukkilille monumendile Tartus pärja, et mälestada 1949. aasta märtsiküüditamise käigus Siberisse viidud inimesi.

Keskpäeval Pauluse kirikus peetud mälestus- ja leinateenistusele järgnes kogunemine küüditatute mälestuseks püstitatud Murtud Rukkilille monumendi juures.

Sõnavõttudega mälestasid küüditatuid teiste seas ka Tartu linnavalitsuse ning Tartu Memento esindajad. Lühikõnedele järgnes küünalde ja pärgade asetamine mälestusmärgile.

Pärast tseremooniat algas Murtud Rukkilille monumendi kõrval asuvas KGB kongide muuseumis märtsiküüditamisele pühendatud konverents, kus esitleti muu hulgas ka küüditamise kogumikku.

Kell neli õhtul asetatakse Tallinnas Vabadussõja võidusamba jalamile koos presidendi pärjaga ka kaitseväe ja kaitseliidu pärg.

1949. aasta  25. märtsist kuni 29. märtsi õhtuni Nõukogude Liidu võimude korraldatud massilise ümberasustamise käigus küüditati Eestist Siberisse üle 20 000 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles