Erihooldekodude uuendamine algab Udrikust

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udriku hooldekodu ei suuda pakkuda vajalikku kvaliteeti.
Udriku hooldekodu ei suuda pakkuda vajalikku kvaliteeti. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri allkirjastatud rahastamise käskkirja kohaselt alustatakse erihooldekodude uuendamist Udriku hooldekodust.

Reorganiseerimise käigus ehitatakse kaheksa uut peremaja 80le psüühilise erivajadusega inimesele.

Hanno Pevkuri sõnul vajavad erivajadustega inimesed igapäevaeluga paremaks toimetulemiseks sõbralikku ja kaasaegset elukeskkonda. «Reorganiseerimise eesmärk on oluliselt parandada psüühilise erivajadusega täiskasvanute elukvaliteeti, kuna praegused hooned on kaasaegseteks tingimusteks ebasobivad. Peremaja tüüpi hooned loovad neile senisest tunduvalt paremaid elamis-, õppimis- ja töövõimalusi,» lausus minister.

Käesoleval hetkel elavad erivajadusega inimesed Udriku hooldekodus, mis asub vanas mõisahoones, kus ei ole võimalik tagada kvaliteetseid elutingimusi. Reorganiseerimise käigus luuakse Sillamäe lähistele Sinimäe alevikku kuus peremaja, kus on ruumi 60le inimesele ning Viljandi linna kaks peremaja 20le inimesele. Lisaks ehitatakse Sinimäe uude hoolekandekülasse üks tegevusmaja.

Kohtade planeerimisel on aluseks võetud Udriku hooldekodu kliendikohtade arv. Külade asukohtade valikul arvestati rahvastiku paiknemise arvnäitajatega, sest sellest on otseses sõltuvuses ka erihoolekande teenusevajadus. Ida-Virumaa on Eestist elanike arvult teine maakond Harju maakonna järel. Samal ajal on Ida-Virumaal vaid üks ööpäevaringset hooldust pakkuv 50kohaline hooldekodu.

Uus hoolekandeküla Sinimäel valmib aastaks 2012. Viljandi linnas paiknevate kinnistute osas on olemas kehtiv detailplaneering, mis näeb ette alale laste asenduskodu peremajade ning erihoolekande peremajade rajamist samuti 2012. aastaks.

Udriku Hooldekodu reorganiseerimise projekti maksumus on ligi 60 miljonit krooni, millest 85% finantseeritakse Euroopa Regionaalarengu Fondist. Finantseerimine toimub meetme «Riiklike hoolekandeasutuste reorganiseerimine» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles