Savisaar kutsub üles Ühtse Eesti suurkogule minema

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles, et suhtub teatri NO99 aktsiooni heatahtliku muigega ja kutsub üles kõiki keskerakondlasi ja teisi minema Ühtse Eesti suurkogule 7. mail.

Savisaar ütles täna Valgas peetaval erakonna volikogul tehtud ettekandes, et tekkivale parteiteatrile on kõige lähemal 1992. aasta valimistel kaheksa kohta saanud Eesti Rojalistlik Partei. «Ka nende poliitika tegemise meetod oli täpselt sama, mis teater NO99 trupilgi - vindi ülekeeramine,» märkis ta.

Keskerakonna esimees tuletas meelde, et Keskerakond sai kuningriiklastega päris hästi läbi ning mitmed selle olulised tegijad jõudsid partei hajumisel ka Keskerakonda. «Seetõttu suhtun ma Ühtse Eesti suurkogusse mitte ainult heatahtliku muigega, vaid kutsun tublisid keskerakondlasi tõsimeeli sellest osa võtma,» ütles Savisaar.

«Miks peavad saalis istuma ainult Lang ja Meikar?» küsis ta. «Olen täiesti kindel, et värske formaat aitab paljudel inimestel mõista praeguse parempoolse valitsuse totaalset poliitilist tupikut ning nende loosungite tühja kõma. See teater aitab inimestel aru saada, et pensioniiga, töökohtade loomine ning kodulaenud on tervele rahvale liiga tähtsad asjad, mille otsustamist ei saa jätta praeguse valitsuse kätte. Need on praeguse poliitika põhiküsimused, nendest tuleb kaasa rääkida ning vaja on toetada igasugust algatust, mis aitab Eesti ühiskonnas vähendada paduparempoolse poliitika tulemusena laialt levinud heitumist.»

Savisaar sidus NO99 lavastuse uue partei loomisest aasta tagasi toimunud üle-eestiliste mõttetalgutega. «Sellest on varsti möödas aasta, mil 1. mail kukkusid suure kolinaga läbi Meie Eesti nn mõttetalgud, millest loodeti algust uuele ja puhtale projektiparteile, kes oleks võinud teha ilma 2011.aasta valimistel. Loodetud 100 000 osaleja asemele tuli kohale kümme korda vähem ning nendegi grupimõtlemise produktidest pole vaatamata valitsusmeedia
pingutustele aasta jooksul midagi meeldejäävat kuulda olnud,» rääkis Savisaar.

Nüüd minnakse Savisaare hinnangul teisele ringile lootuses, et ehk õnnestub sama ühiskonna sektorit poliitiliselt aktiviseerida teatrikeeles rääkides. «Kui ei saanud tõsiselt, siis püütakse naljaga. Pullipartei poliitiline potentsiaal on praeguses Eestis kahtlemata väga kõrge, mida näitas Indrek Tarandile mullu eurovalimistel antud häälte hulk. Sest, mida muud see Tarand siis poliitikas on, kui lihtsalt üks pullimees,» hindas Savisaar.

Savisaar avaldas arvamust, et Keskerakonna poolt oli tookord õige toetada Tarandit ja kindlustada sellega tema edu, sest «parem anda hääled pullimehele kui parempoolsetele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles