Saakašvili: 9. mail Moskvas ei ole pidutseda millegi üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tank Punasel väljakul.
Vene tank Punasel väljakul. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia president Mihheil Saakašvili sõnul on Moskva maipidustustel osalemine iga riigipea enda otsustada ning kuigi talle isiklikult ei ole punaarmee paraadi vaatamine meelepärane tegevus, võib Eesti riigipea osalemine olla poliitiliselt otstarbekas.

«See otsus on loomulikult iga riigipea enda teha,» ütles Saakašvili BNSile. «Aga üks asi, mida ma tean on, et Gruusia maksis teises maailmasõjas langenutena per capita kõige kõrgemat hinda, samuti üht kõrgemat koos Eesti ja teiste Balti riikidega Gulagi saadetute näol.»

Saakašvili sõnul marsib maipidustuste ajal Moskvas seesama armee. «Tegemist ei ole üksnes ajaloolise vaatemänguga. See on tänapäevane ja reaalne oht, mis seal marsib,» nentis Gruusia president.

Saakašvili nentis, et tal on raske seda nähes rõõmustada ja pidutseda. «Aga ma saan aru, et poliitika ei koosne ainult rõõmustamisest.»

President Toomas Hendrik Ilves osaleb 9. mail Moskvas Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu aastapäeva tähistamisel.

«Osalen 9. mail Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu aastapäeva üritusel Moskvas, et mälestada koos teiste Euroopa riikidega selle sõja kõiki ohvreid,» teatas president Ilves märtsi keskel pressiesindaja vahendusel BNSile. «Minu otsusele eelnes president Dmitri Medvedjevi isiklik kutse, mille andis üle Venemaa suursaadik Eestis.»

Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu 65. aastapäeval osaleb ka Läti president Valdis Zatlers, Leedu riigipea Dalia Grybauskaite Moskvasse ei sõida.

Vene presidendi asjadevalitseja Vladimir Kožin on ajakirjandusele kinnitanud, et kui Balti riikide liidrite osalemine pidustustel sõltub nende endi otsusest, siis Gruusia riigipea Mihheil Saakašvili Moskvasse oodatud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles