Mart Helme: jaht terroristidele terrorismile lõppu ei tee

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme
Mart Helme Foto: Artur Sadovski / Postimees

Ajaloolane ja diplomaat Mart Helme usub, et Moskva metrooplahvatuste korraldajad suudetakse tabada, nagu lubas Venemaa peaminister Vladimir Putin, kuid nende asemele tulevad uued, kuni ei suudeta likvideerida terrorismi põhjusi.

«Venemaa on Põhja-Kaukasuses ja konkreetselt Tšetšeenias vastuolude ja vastasseisudega seotud juba 1994. aastast alates ja kes külvab tuult, see lõikab tormi,» rääkis rääkis Mart Helme ETV saates «Ringvaade» ning tuletas meelde nende rahvaste usku, üldist sõjakust ja veritasu kommet, vahendas ERR Uudised.

Seda arvestades ei maksa tema sõnul imestada, kui naised panevad endale ümber pommivöö ja lähevad kätte maksma hukkunud abikaasade, isade, poegade või vendade eest.

«Teine variant on muidugi see, et see ei pruugi üldse olla Põhja-Kaukasuse jälg, vaid see võib olla seotud ka Vene võimude viimasel ajal tugevnenud survega mitmesugustele muudele äärmusorganisatsioonidele. Ksenofoobsete välismaalaste-vaenulike organisatsioonide vastu on võetud meetmeid tarvitusele, igasuguseid natsionaalbolševikke on surutud raamidesse ja ka siitpoolt võib täiesti vabalt leida fanaatikuid, kes panevad pommi plahvatama, et tõmmata oma liikumisele tähelepanu, tekitada Venemaal segadust ja võimudele probleeme,» rääkis Helme.

Kolmandaks osutas ta võimalusele, et vähemalt teoreetiliselt võib toimunu lähtuda ka klannidevahelisest võimuvõitlusest Kremlis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles