Golfi hoovus ei näita nõrgenemise märke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Golfi hoovus ei näita aeglustumise märke
Golfi hoovus ei näita aeglustumise märke Foto: AP/Scanpix

USA satelliituuring näitas, et Golfi hoovus ei näita nõrgenemise märke, nagu varem väidetud on.

Teadlased avastasid hoovuses lühiajalisi, kuid mitte pikemat aega kestvaid muutusi, vahendab BBC väljaannet Geophysical Research Letters.

Atlandi ookeanis asuv Golfi hoovus on soojade hoovuste süsteem, mis soojendab Lääne- ja Põhja-Euroopat, kandes põhja poole troopikaala soojemat vett.

Näiteks Suurbritannias on temperatuur 4 – 6 kraadi kõrgem, kui tavaliselt sellel laiuskraadil on. Seda tänu Golfi hoovusele.

Mitmed varasemad kliimamuutuse uuringud ennustasid, et põhjaaladele soojust toovad hoovused nõrgenevad, kui liustike sulamine kahandab vee soolsust.

Golfi hoovus viib soojemat vett põhja suunas, kus soojuse kaotanud soolasem vesi põhja vajub ja seal lõuna poole suunduvaks jahedaks hoovuseks muutub.

Hoovust mõjutavad nii pinnavee soolsus kui ka liustikud.

Golfi hoovuse aeglustumise kohta avaldas 2005. aastal andmed ka Briti mereuuringute keskus.

Ameeriklaste tehtud pikaajalises uuringus, mis kestis 2002. – 2009. aastani aga ei leitud mitte midagi, mis viitaks Golfi hoovuse pikaajalisele ja jäädavale muutusele.

Golfi hoovus on huvi pakkunud ka filmitegijatele. Näiteks linateoses «The Day After Tomorrow» tõi Golfi hoovuse muutumine kaasa uue jääaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles