Moskva ajakirjanik: plahvatuste motiiv võis olla kättemaks

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Park Kulturõ jaama lähistel jälgisid päästjate ja kiirabi ning jõustruktruuride töötajate tegutsemist sajad moskvalased.
Park Kulturõ jaama lähistel jälgisid päästjate ja kiirabi ning jõustruktruuride töötajate tegutsemist sajad moskvalased. Foto: Reuters/ScanPix

Moskva ajalehe MK ajakirjanik Vadim Retškalov rääkis eile Postimehele, et Vene pealinna eilse terrorirünnaku ajendiks võis olla kättetasumine märtsikuus Põhja-Kaukaasias tapetud mõjukate islamivõitlejate eest.


Milline on olukord Moskvas?


Moskva on suur linn, plahvatuskohtades on pilt üks, aga kolm kvartalit eemal võib seda juba mitte märgata.


Mind aga šokeeris see, et kui kuulsin hommikul pärast kella kaheksat raadiost plahvatusest, siis riiklikes telekanalites käisid samal ajal laulud-tantsud, hommikuprogrammid, sisuliselt pornograafia, vabandage väljendust. Kuni kella üheksani ei öelnud telekanalid midagi, ükski ei teinud erilülitust teemale.



Ehk polnud ülaltpoolt veel luba?


Ilmselt nad ülaltpoolt saabuva juhtnöörita üldse selliseid asju ei kajastagi. Nad taipavad seda ise, ilma igasuguse keelamisetagi. Samas, välismaistele vaatajatele mõeldud Russia Today näitas kõike nagu kord ja kohus. St ekspordiks – vastavalt maailma ajakirjanduse standarditele, aga omaenda «lojuste» tarbeks kõlbab ka show’d näidata. Sõna «lojus» kasutan siinkohal muidugi jutumärkides ja sellise suhtumise illustreerimiseks.



Ametlik versioon kõneleb sellest, et plahvatused panid toime naisterroristid-šahhiidid.


Mul ei ole sellesse versiooni väga suurt usku. Mitte selles mõttes, et seal ei olnud naisterahvad lõhkeainega – väga võimalik, et olid küll. Aga üks asi on enesetaputerrorist, teine asi lihtsalt naine lõhkeainega, kes ei pruukinud isegi teada, et toimub plahvatus. Nad võisid ka lihtsalt seda transportida kellegi palvel ning aine pandi plahvatama eemalt.



Miks ma just seda versiooni tõenäoliseks pean – mõlemad plahvatused toimusid paigas, kus on võimalik raadio teel juhitud plahvatus. Kui need kärgatanuks tunnelis, kus sidet ei ole, siis poleks ilmselt küsimust, et naised panid ise pommid plahvatama. Kuid kuna on variant, et lõhkeseadeldis käivitati kaugemalt, siis tuleks ka seda versiooni uurida. See erinevus võib olla väga oluline. Kahe nais­enesetapja kasutamine tähendaks, et vaenlane oli suuteline neid ideoloogiliselt töötlema ja tal võib olla suuri ressursse.



Suitsiiditerroristide ettevalmistamine ei ole lihtne, nõuab konspiratsiooni, sugulaste ja naabrite eest varjatud tegevust jne. Kui selgub, et niisugune asi oli võimalik, siis on tegu võimude olulise läbikukkumisega Põhja-Kaukaasias toimuvas agentuuritöös, operatiivtöös jne. Kui tegu oli pigem pooljuhuslike daamidega, kes võib-olla suhtusid küll võimu vaenulikult, aga polnud valmis ise õhku lendama, siis see on veidi teine asi.



Kas te näete ajendit, miks toimusid terroriaktid just nüüd?


On olemas ametlik versioon, et tegu võib olla kättemaksuga Burjaatia Saidi ja Anzor Astemirovi eest (Aleksandr Tihhomirov hüüdnimega Burjaatia Said ja Astemirov olid Põhja-Kaukaasias tegutsenud islamivõitlejad, kelle Venemaa eriteenistused tapsid sel kuul – toim).



Sel versioonil võib olla tõepõhi, kuna meie jõuametkonnad on tõepoolest uljalt teatanud võimudele ning võim rahvale, et vastase põhilised ideoloogid on hävitatud. Astemirov oli muide sama tegelane, kes korraldas massrünnakuid Kabardi-Balkaaria pealinnale. Nüüd on nad tapetud ja tavainimene peaks taipama, et tegu oli suure eduga, kuna noil inimestel oli väga suur mõju. Ning Šamil Bassajev (tšetšeeni sissijuht – toim) on juba ammu tapetud, kõik seega justkui hästi.



Nüüd aga tuleb välja, et põhilised ideoloogid on küll surnud, ent Moskva kesklinna ilmuvad ikkagi kaks enesetaputerroristi. Kes neid siis Moskvasse saatis?



Kuidas Moskva metrood kaitsma hakatakse?


Võimude asemel kutsuksin ma praegu rahvast olema valvel ja aitama võime, andma teada kõigest kahtlasest. Võimud üksinda, rahva abita kindlasti Moskvas terroriohuga toime ei tule. Varasemate aastate kogemus näitab, et sellistele rünnetele tuleb sageli jätk.



Võimalik, et metroosse saadetakse koerad, kes koos saatjatega kõnnivad seal ja nuusutavad reisijaid ning kotte. Kuid koerad väsivad ruttu.



Võimalik, et tugevdatakse valvet. Kuid praegugi on seal olnud sisevägede poisid, ajateenijad. Neid on isegi kahju vaadata – justkui oleks nad saadetud metroosse spetsiaalselt selleks, et inimesed ei kardaks metroos korda rikkuda. Täiesti kaitsetud tegelased. Võimalik, et neid asendatakse kellegagi, kes sisendavad rohkem aukartust.



Mis tähendus on sellel, et üks plahvatus toimus Lubjanka jaamas, FSB asukoha juures?


Kindlasti on sellel tähendus. Me elame ju infoühiskonnas ja terroristidele on ka oluline, kuidas ajalehed sündmusest kirjutavad. Kui on sellised pealkirjad nagu «Lubjanka lasti õhku», siis ei pruugi ju vahet teha, kas see oli metroojaam või FSB. Need inimesed valdavad nüüdisaegset PR-tehnoloogiat.



Kas vastab tõele, et taksojuhid tõstsid sõiduhinna pärast metrooplahvatusi kümnekordseks?


Pole seda küll ise kogenud, aga meie korrespondentide andmeil on asi tõepoolest nii. Ega see mind imestama küll ei pane. Taksojuhtidel kindlasti on muidugi selleks ka omad põhjendused – ummikud, tänavate sulgemised jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles