Kommersant: miilits teadis plahvatuste korraldamise plaanist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miilitsad Moskva metroo skeemi juures.
Miilitsad Moskva metroo skeemi juures. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa korrakaitseorganid omasid teavet terroriaktide ettevalmistamisest Moskvas ja veidi enne plahvatusi metroos oli saanud hoo sisse dokumentide massiline kontrollimine võimalike enesetapuvõitlejate tabamiseks.



Nii näiteks kontrolliti Kaukaasiast pärit naisi, kirjutab ajaleht Kommersant viitega mitteametlikule allikale.

Üks dokumente esitanud naine rääkis väljaandele, et miilits oli pidanud teda Ohotnõi Rjadi jaamas kinni umbes kell 7.40, seega 15 minutit enne Lubjankas aset leidnud plahvatust.

Korrakaitsjate jutust võis aru saada, et kontrolliti mitmes jaamas, kuid mingit resultaati ei saavutatud.

Kohe pärast esimest plahvatust jooksis jaoskonda miilits ja karjus, et kuidas te saite nad käest lasta, teil oli ju ometi informatsioon. Kommersandi allikaks olnud naine viibis samal ajal selles jaoskonnas.

Ametlikku kinnitusest väidetest, nagu oleks miilits teadnud plahvatuste kavandamisest eile hommikul, pole.

Kommersandi allikas siseministeeriumist jutustas, et hiljuti oli nendeni jõudnud kolm šifreeritud kirja, milles oli juttu terroriaktide ettevalmistamisest Moskva transpordiobjektidel.

Moskva siseasjade osakonna pressiteenistuse ülem Viktor Birjukov rääkis väljaandele Gazeta, et päev enne terroriakte (pühapäeval) jõudis miilitsateni informatsioon plahvatuse ettevalmistamisest.

Birjukovi sõnul helistas kell 17.36 korrakaitsejõudude korrapidajale moskvalanna, kes oli juhuslikult kuulunud pealt arvatavalt kaukaaslaste juttu lõhkekehast ja plaanist see õhkida.

Pärast teadet sõitis Konkovo metroojaama, kust naine oli helistanud, grupp miilitsaid ja künoloog koos koeraga. Mingit lõhkekeha tookord ei leitud.

Lisaks sellele oli miilits saanud pühapäeval viis teadet pommidest Moskvas, kuid Birjukovi sõnul olid kõik need osutunud alusetuteks.

Lubjanka ja Park Kulturõ metroojaamades eile aset leidnud plahvatustest hukkus viimastel andmetel 39 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles