Vene senaatorid tahavad kehtestada terroristidele surmanuhtluse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene siseministeeriumi patrull koos koeraga raudteejaamas.
Vene siseministeeriumi patrull koos koeraga raudteejaamas. Foto: Reuters / Scanpix

Föderatsiooninõukogu õigusküsimustega tegelev komitee töötab seadusandlusesse kavandatavate muudatustega, et kehtestada surmanuhtlus organisatsiooni või terroriakti täideviijate suhtes, kes on põhjustanud inimeste massilist hukkumist.


Parlamendi ülemkoja õiguskomitee esimees Anatoli Lõskov selgitas

RIA Novostile

, et tegemist on senaatorite vastureaktsiooniga eilsetele plahvatustele metroojaamades.

Lõskovi sõnul võib kriminaalseadustiku paragrahv 205 (terrorismiakt) saad täienduse mõiste «inimeste massiline hukkumine» näol. Initsiatiivi autorid soovivad, et taolisel juhul oleks kõrgeim karistusmäär surmanuhtlus ja mitte praeguses seadusandluses ettenähtud eluaegne vangistus.

«Kui juhtuvad sellised õudsed asjad, siis me peame pakkuma üldsusele välja kriminaalkaristuse uue versiooni, et terroriakti kavandavad inimesed teaksid, mis neid ees ootab,» rääkis ta.

Venemaal kehtib praegu moratoorium surmanuhtluse määramiseks.

Lõskov lubas, et muudatustega seoses jääb süüdimõistetule õigus paluda armu.

2008. aastal võeti vastu seaduseelnõu, mille järgi ei saa terrorismis süüdistatavate kohtuasja arutada vandekohus. Lisaks sellele tegi prokuratuuri uurimiskomitee 2009. aasta veebruaris ettepaneku lubada ülemkohtul erandjuhtudel muuta territoriaalset jurisdiktsiooni terrorismi ja ekstremismi puudutavas kriminaalasjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles