Vahistati afgaanide Eestisse toimetamises kahtlustatavad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkosmugeldaja pääseb ennetähtaegselt vanglast välja.
Narkosmugeldaja pääseb ennetähtaegselt vanglast välja. Foto: AP/Scanpix

Riigiprokuratuuri taotlusel võttis Harju maakohus märtsi lõpus vahi alla Leedust pärit mehe ja naise, keda kahtlustatakse kahe afgaani Eestisse toimetamises.

25. märtsil pidasid Põhja prefektuuri piiripunkti ametnikud Tallinnas kinni kaks Leedu kodanikku, kes tahtsid toimetada kahte Afganistani kodanikku üle Eesti
Vabariigi riigipiiri, vahendas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Afgaanidel olid võltsitud isikut tõendavat dokumendid ning neil puudus seaduslik alus viibida Eesti Vabariigi territooriumil.

29-aastast Jelenat ja 31-aastast Zdislavi kahtlustatakse välismaalase ebaseadusliku üle Eesti Vabariigi riigipiiri toimetamise katses. Süüdimõistmise korral võib kohus neid karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Riigiprokuratuuri prokuröri abi Kati Miitra sõnul on sagenenud juhtumid, kus Eestisse või läbi Eesti üritatakse ebaseaduslikult toimetada erinevatest riikidest,
näiteks Afganistanist, pärit inimesi.

«Märtsi lõpus jõudis üks selline juhtum ka süüdimõistva kohtulahendini,» lisas Miitra.

Põhja prefektuuri piirivalvebüroo välispiiri teabe talituse juhi Margus Jussi sõnul on politsei ja piirivalveameti erinevates valdkondades rakendatavate kompensatsioonimeetmete eesmärgiks selliste isikute avastamine ja ebaseadusliku sisserände tõkestamine. Antud juhtum on heaks näiteks kompensatsioonimeetmete rakendamisest Põhja prefektuuri tegevuspiirkonda jäävates Schengeni siseliikluseks avatud liiklussõlmedes.

Kinnipeetud Afganistani kodanikud toimetati kohtumääruse alusel väljasaatmiskeskusesse, kus neil tuleb oodata Eestist väljasaatmist.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhib riigiprokuratuur ja viib läbi Põhja prefektuur.

25. märtsil mõistis Harju maakohus kokkuleppemenetluse sätteid kohaldades välismaalase ebaseadusliku üle Eesti Vabariigi riigipiiri toimetamise katses süüdi neli Läti kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles