Strider: surmanuhtluse taastamine terroriste ei peata

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roy Strider.
Roy Strider. Foto: .

Rahvusvahelise inimõigusteorganisatsiooni Amnesty International esindaja Eestis Roy Strider võrdles Vene poliitikute soovi võtta seoses terrorirünnakutega moratoorium surmanuhtluse teemalt kodanikuvabaduste piiramisega Eestis pärast aprillirahutusi.

«Mul on raske hinnata täpselt Venemaa olukorda, kuid tundub, et võimud tahavad sarnaselt tollasele olukorrale Eestis lihtsalt kasutada hetke ära seaduste karmistamiseks. Meil piirati kodanikuõigusi pärast pronkssõduri teisaldamist, seal tahetakse seda tragöödiat kodanikuõiguste piiramiseks ära kasutada,» ütles Strider DzD.ee'le.

Surmanuhtluse jätkuv rakendamine on Strideri hinnangul ohtlik esmajärjekorras seepärast, et võtab ära võimaluse parandada kohtute töö vigu.

«Isiklikult võib ju inimeste hirmu terrorismiaktide ees mõista. Samuti nende lootust, et võimalus mõrtsukaid koheselt karmilt karistada viimaseid hirmutab. Tegelikkus on aga selline, et kord terrorismi teele läinud inimesi ei hirmuta miski,» uskus Strider.

Tema hinnangul kannatavad surmanuhtluse jätkuva rakendamise läbi enim just tavalised inimesed, mitte terroristid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles