Aasta enne valimisi: sotsid jagavad juba kohti ka rahvaliitlastele

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsidega liitumise poolt sõna võtnud rahvaliitlane Jaanus Marrandi (vasakult) hellitab lootust saada Kalvi Kõva, Sven Mikseri ja Eiki Nestori kombel sotside piirkondlikuks esinumbriks.
Sotsidega liitumise poolt sõna võtnud rahvaliitlane Jaanus Marrandi (vasakult) hellitab lootust saada Kalvi Kõva, Sven Mikseri ja Eiki Nestori kombel sotside piirkondlikuks esinumbriks. Foto: Peeter Langovits

Eksib see, kes arvab, et riigikogu saadikud selguvad pärast valimisi. Aasta enne poliitikute tuleproovi jagatakse juba kohti, tehakse kombinatsioone ning otsitakse tuge – näiteks sotsid jagavad piirkondade esikohti ka rahvaliitlastele.


Kuigi Rahvaliit otsustas läinud aastal uhkelt iseseisva erakonnana jätkata, käivad nii rahvaliitlaste kui ka sotside tagatubades arutelud, kuidas 2011. aasta märtsivalimistel mõlemale parteile võimalikult kasulik tulemus saada.

Praegu on vähemalt sotside seas mõtetega jõutud nii kaugele, et Rahvaliidu üht nimekaimat liiget ja nn sotside leeri esindajat Jaak Allikut nähakse Ida-Virumaa esinumbrina, kunagist rahvaliitlasest põllumajandusministrit Jaanus Marrandit aga Viljandi- ja Järvamaal.

Ühise jõu kõrgetel kohtadel loodetakse näha ka Kajar Lemberit, Rein Randveri, Kuno Erkmanni ning Tartus sotsist esinime Heljo Pikhofi järel praegust abilinnapead Karin Jaansoni.

Sotside peasekretär Kalvi Kõva märkis, et valimistöö käib ja nimekirju läbi mõeldes vaadatakse ühele ja teisele poole.

«Vaatame Rahvaliidu seast neid, kes on läbi aja sotsiaaldemokraatlikult mõelnud ning otsivad valimistel oma kohta,» ütles ta. «Lisaks vaatame hoolsalt ka nende tegusate inimeste poole, kes pole seni veel erakondlikku otsust teinud.»

Ühistöö poolt ja vastu

Rahvaliidu aseesimees Kajar Lember tunnistas, et sotsidega koostöö suhtes ei ole konkreetset otsust langetatud, kuid kindlasti kerkib teema üles ka 5. aprillil juhatuse kogunemisel, kus valimised teemaks.

«Meie seas on neid, kes leiavad, et koostöö sotsidega oleks igati mõistlik, aga on ka neid, kes leiavad, et sel mõttel ei ole jumet,» tõdes ta.

Sotside ja Rahvaliidu sisepinged ning erinevate liiderkujude positsioonivõitlused meelitavad saagiootuses ligi ka teisi erakondi. Heaks näiteks Reformierakond, kel õnnestus enese poolele saada rahvaliitlasest rahvasaadik Tarmo Mänd.

Kuigi kõik erakonnad räägivad sirgeselgselt sisevalimistest ja suurest sisedemokraatiast, on piirkondadel endil alati õigus otsustada, kuidas nimekirjad kokku pannakse. See on küll raskem näiteks kahe suure – Tallinna ja Tartu ringkonna – puhul, kus kandideerida soovijate pink pikk ja konkurents kõige teravam.

Erakonnajuhid rinnakuti


Keskerakonna esimees Edgar Savisaar läheb näiteks Tallinnas vastamisi oma praeguse koalitsioonipartneri, sotside esimehe Jüri Pihliga ning suure tõenäosusega ka Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juhi Mart Laariga.

Poolteist nädalat tagasi kogunes IRLi volikogu, kus pandi paika n-ö valimisstaap. Sellesse kuuluvad uus peasekretär Ken-Marti Vaher, kes tutvustas ka staabi töö põhimõtteid, poliitikasekretär Margus Tsahkna ja partei tegevjuht Tiit Riisalo. Samuti erakonna pressijuht Rauno Veri ja Tallinna piirkonna juht Siim Kiisler.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ütles, et võimul olles on nimekirjade koostamisest tähtsam igapäevase hea tööga valijate toetust võita. «Meie pingutused on praegu erakonna tippliidrite tasemel,» tõdes ta.

Juba praegu arutatakse poliitilistes ringkondades häälekalt ka selle üle, kes kõige tõenäolisemalt pärast valimisi käed löövad.
Kas suudavad IRL ja Reformierakond keerulise suve ja sügise üle elada ning partneritena jätkata? Kas kestab IRLis hiljuti võimu võtnud Res Publica poole vimm Reformierakonna suhtes, mis närimas hinges ajast, mil kokkuleppe kohaselt sai Siim Kallasest eurovolinik, kuid vastutasuks lubatud kahe erakonna ühinemist ei toimunud? Saavad n-ö päeva lõpuks ikkagi kokku «vanad sõbrad» Reformi- ja Keskerakond?
Just selliseid näiteid tõid Postimeest konsulteerinud poliitikud.

Aasta pärast
Võimalikud häältemagnetid:

• Riigikogu valimistel on Tallinn jagatud kolmeks. Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita ühises ringkonnas võivad suure tõenäosusega omavahel kokku minna Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ja sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl, varem on seal kandideerinud ka IRLi esimees Mart Laar. Viimase puhul on aga ka kuulda, et IRLi peasekretär Ken-Marti Vaher võib teda näha mõnes potentsiaalikamas ringkonnas.
• Eelmistel riigikogu valimistel 2007. aastal kandideeris Reformierakonna esimees Andrus Ansip üliedukalt Harju- ja Raplamaal, kus kogus 22 540 inimese toetuse. Selle tulemusega tõi ta enesega ringkonnast kaasa mitu poliitikut, teiste seas praeguse riigikogu noorima liikme Kalle Pallingu.

Loobujad:
• Praegustest nimekatest riigikogulastest on teatanud reformierakondlane Rain Rosimannus ja keskerakondlane Ain Seppik, et nemad 2011. aasta valimistel ei kandideeri.
Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles