Suve lõpus õpetajate keskmise palga tõus peatus

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Õpetajate augustikuu palgastatistika seisuga jäi õpetajate keskmine palk eelmise kuuga samale tasemele – augusti andmete kohaselt oli see 868 eurot, kuu varem 867 eurot.

Omavalitsuste raamatupidamisandmetel oli kõrgeim keskmine palk endiselt Mäetaguse vallas, kus see ületas 1200 eurot. Madalaim keskmine palk oli Kõue vallas, kus see jäi õpetajate miinimumpalga juurde. Keskmiselt on omavalitsused saanud riigilt õpetaja ametikoha kohta toetust 915 eurot.

Õpetajate palgastatistikaga saab tutvuda visuaalses haridusstatistika andmebaasis Haridus Silm, kus on võimalik võrrelda palgatoetuse kasutamist omavalitsuste lõikes. Kaheksa kuu jooksul on riigi palgatoetust jäänud arvestuslikult välja maksmata üle 4,3 miljoni eurot, millest valdav enamus, ligi kolm miljonit Tallinna linnas. Samas tuleb märkida, et rohkem kui pooled Harjumaa omavalitsused ei piirdu ainult riigi antava palgatoetusega, vaid annavad õpetajate palkadesse oma eelarvest lisa.

Õpetajate palgastatistika avaldamine suurendab nii õpetajaskonna kui ka kogu ühiskonna teadlikkust selles kohta, kuidas kujuneb õpetaja palk, milline on selles riigi ja milline kohalike omavalitsuste roll. Demokraatlikus ühiskonnas on informeeritus kaasarääkimise ja tegeliku kaasatuse eeldus. Õpetajate palga analüüsid ja kergesti kättesaadavad andmed sunnivad riiki ja omavalitsusi oma otsuseid põhjendama, otsima probleemidele lahendusi ja kaasama otsuste tegemisse õpetajaskonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles