Linn taastab tondipoiste punamässus hävinud ausamba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Skulptor Jaak Soans on pisut murelik. Ta on endale võtnud huvitava, aga keerulise töö – teha tondipoiste mälestusmärgist kümme korda väiksem mudel, mille järgi saaks valmistada samasuguse monumendi, nagu see kõrgus aastakümneid tagasi Tondi sõjakooli ees.

Linnavolikogu on otsustanud taastada 1924. aasta 1. detsembri punamässus langenud sõjakooli kadettidele püstitatud mälestussamba, mis Nõukogude okupatsiooni ajal hävitati.


«See hävitati ikka nii põhjalikult, et järel on vaid fotod. Needki on tehtud enamasti alt üles, nii et ülemisest figuurist on üsna kehv ettekujutus. Pean veel materjali koguma, jooniseid ja pilte otsima,» sõnas Soans.


Skulptor peab mudeli valmis saama septembri lõpuks.


Abilinnapea Taavi Aasa sõnul käib praegu töö samba taastamiseks kahel suunal – projekteerimine ja modelleerimine. Seda lubab tänavune linnaeelarve. Ehituseks läheb tuleval aastal. Aas kinnitas, et mälestussammas peab valmis saama 2009. aasta esimesel poolel. Kokku on selle maksumuseks arvestatud viis miljonit krooni.


Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppel ütles, et projekteerimiseks on sõlmitud leping firmaga Järve ja Tuulik.


«Vastavalt lähteülesandele tuleb koostada tehniline projekt, milles on samba ala kujundus ja haljastus, valgustuse lahendus ning tööjoonised soojatrassi ümbertõstmiseks ning samba vundamendi ehituseks,» selgitas Koppel.


Krunt Tondi 55, kuhu monument ehitatakse, on linnamaa, ent seal toimetavad hoonestusõiguse alusel Audentese ülikool ja Judokeskus OÜ. Koppeli kinnitusel on nende esindajate nõusolek samba püstitamiseks saadud, tingimused lepib kokku maa-amet.


Kui projekt valmis, saab alustada ettevalmistustöid. Samba ehitamiseks tuleb korraldada riigihange.


«Ennekõike on vaja tõsta ringi soojatrass ca 10 meetri pikkuselt, seejärel saab alustada vundamendi rajamisega,» sõnas Koppel.


Kuigi varem asus mälestusmärk kõrgel künkal, ei pidanud monumendi taastamise võimaluste selgitamiseks loodud komisjon kõrgendiku rajamist otstarbekaks, sest ümbrus on palju muutunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles